Nieuws

​Wiebe Wieling voorzitter nieuwe Raad van Toezicht Culturele Hoofdstad

Wiebe Wieling (Foto Heleen Haijtema)

Delen

​Wiebe Wieling voorzitter nieuwe Raad van Toezicht Culturele Hoofdstad

LEEUWARDEN – Wiebe Wieling is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Leeuwarden-Fryslân 2018. De 59-jarige Wieling volgt Paul Visschedijk op.

Wieling, die landelijke bekendheid geniet als voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, wordt in zijn rol als voorzitter van de toezichthouder vergezeld door vier andere leden, onder wie twee nieuwkomers. Dat zijn Dianne Zuidema, adjunct-directeur van Stadsschouwburg Amsterdam, en Annabelle Birnie, de directeur van het Drents Museum in Assen.

Diana Monissen en André Regtop behouden hun plek in de RvT. Monissen is nu nog bestuursvoorzitter van Zorgverzekeraar De Friesland en vertrekt binnenkort naar Utrecht waar ze leiding gaat geven aan het Prinses Maximá Centrum. Regtop is directeur bij de stichting ICTU in Den Haag, een automatiseringspecialist die ICT-vraagstukken voor overheden oplost.

Wiebe Wieling, in het dagelijks leven collegevoorzitter van scholengroep Piter Jelles, is erg te spreken over de samenstelling van de RvT. ,,Dat moet ook, want Culturele Hoofdstad van Europa is een enorm evenement waarvoor alle expertise nodig is.”

Wieling en de zijnen letten op dat de stichting ,,niet meer uitgeeft dan er binnen komt” en willen daarnaast ook als klankbord dienen: ,,We denken mee, maar zullen ons uiteraard niet rechtstreeks bemoeien met het inhoudelijke programma.”

Even voorstellen...

Hieronder een korte beschrijving van de vijf RvT-leden:

Diana Monissen is tot half juni voorzitter van de Raad van Bestuur van De Friesland Zorgverzekeraar, daarna voorzitter van de Raad van Bestuur van het Prinses Màxima Centrum, centrum voor kinderoncologie. ,,Voor mij is samenwerken, het verbinden van initiatieven, mensen en organisaties aan elkaar, altijd het uitgangspunt om zaken in beweging te zetten. Kunst en cultuur zijn daarbij uitermate geschikt om deze verbindingen vorm te geven en in te vullen. Culturele Hoofdstad brengt al deze facetten bij elkaar en verbindt gemeenschap en maatschappij met elkaar.”

Dianne Zuidema is woonachtig in Amsterdam waar ze sinds 2012 het hoofd bedrijfsuitvoering binnen Schouwburg Amsterdam is. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen. Tussen 2000 en 2006 was ze directielid bij het Oerol Festival. Ze is geboren in Eindhoven en woonde daarna in Utrecht, New York en op Terschelling. ,,Ik heb voor deze Raad van Toezicht gekozen omdat ik onder de indruk was van het bidbook en de kwaliteit van de artistieke projecten”, zegt ze. ,,Bovendien vond ik het in de competitiefase ontzettend interessant om te zien hoe Friesland het aanpakte.” Ze hoopt dat haar ervaring in de artistieke wereld zal bijdragen aan het succes.

Annabelle Birnie is directeur van het Drents Museum. Van 2003 tot 2012 was ze als directeur ING Art Management verantwoordelijk voor het wereldwijde culturele imago van ING en aansluitend voor ING’s internationale afdelingen Corporate Sponsoring, Art Management & Events. Vanaf 1991 werkte zij voor verschillende internationale galerieën en instellingen in Europa, waaronder het internationale veilinghuis Sotheby's. Birnie is ISO gecertificeerd taxateur moderne en hedendaagse kunst. Ze zal zich binnen de Raad van Toezicht bezighouden met de auditcommissie en de portefeuille beeldende kunst. ,,Ik ga al mijn kennis en ervaring met plezier inzetten voor Leeuwarden-Fryslân 2018.” Ze is getrouwd en woont in de gemeente Tynaarlo (Drenthe).

André Regtop is sinds een jaar eindverantwoordelijk voor de stichting ICTU. De ICT-organisatie werkt vanuit Den Haag in opdracht van overheden. Regtop was eerder in Leeuwarden actief als algemeen directeur van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Ook werkte hij bij de politie waar hij verantwoordelijk was voor het ICT-beleid. Regtop begon zijn maatschappelijke carrière in Kollum, bij de rijkspolitie. ,,Ik denk dat mijn kracht onder meer bepaald wordt door mijn doelgerichtheid. Ik ben besluitvaardig en beschouw mezelf als integer en open. Het is een prachtige uitdaging om een steentje bij te dragen aan een project van deze omvang.”

Onderwijsbestuurder Wiebe Wieling is alweer bijna tien jaar het uithangbord van De Friesche Elf Steden. De in Hurdegaryp woonachtige Fries (Menaam) schaatste de Tocht der Tochten twee keer uit. Hij was eerder bestuursvoorzitter van hogeschool Van Hall Larenstein (Leeuwarden) en lid van het College van Bestuur van Hanzehogeschool Groningen. Hij heeft zich in het verleden bestuurlijk bezig gehouden met het Berie foar It Frysk, de Friese Milieufederatie en Indoor Fryslân. Wieling noemt het binnenhalen van Culturele Hoofdstad van Europa een unieke kans. Om die kans te verzilveren zullen ,,we onze kop soms ver boven het maaiveld uitsteken. En dat moet ook. We hebben in Fryslân namelijk veel om te laten zien.” Wieling is blij met de samenstelling van zijn team. Die is, met de aanwezigheid van drie vrouwen, in elk geval af van één vooroordeel: ,,Het is geen club sigaren rokende oude mannen…”