Nieuws

Uit de media | 'Wij helpen en steunen maar je moet je plan zelf uitvoeren'

Delen

Uit de media | 'Wij helpen en steunen maar je moet je plan zelf uitvoeren'

LEEUWARDEN - ,,Wij weten de weg, wij willen iedereen met een plan vooruit helpen, maar je moet het zelf doen." Patricia Klomp gaf gisteren een interview aan Omrop Fryslân-verslaggeefster Wendy Kennedy. Het radio-interview vond plaats in het informatiekantoor van Leeuwarden-Fryslân 2018, de vaste werkplek van Patricia Klomp.

Klomp zette helder de werkwijze van de organisatie van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 uiteen. Het grootste misverstand, antwoordde ze desgevraagd, is dat veel mensen de stichting als een financier beschouwen. Een goed plan, vertelde Klomp, wordt natuurlijk wel gesteund: ,,We geven geen geld. Maar we kennen wel de weg naar de fondsen en ondersteunen en adviseren. (...) Je moet het dus zelf doen. Wij zijn een faciliterende partij die mensen op weg en vooruit helpt."

Wendy Kennedy ventileerde de klacht dat mensen zich soms niet gehoord voelen: omdat na het indienen van een plan geen reactie volgt. Patricia Klomp: ,,Er ontstaan veel initiatieven en activiteiten buiten ons gezichtsveld. Op scholen, in werkgroepen en ook bij gemeenten." CH2018 kan derhalve niet allemaal overzien welke activiteiten in de mienskip worden ontplooid. En wie er bij betrokken zijn: ,,En dat is helemaal niet erg, al kan ik me best voorstellen dat het soms verwarrend is omdat mensen niet weten waar ze hun plan hebben ingediend. Bij de organisatie of bij iemand anders?"

Er zijn tot nu toe ongeveer 600 ideeën bij het informatiekantoor ingebracht. Leeuwarden-Fryslân 2018 hoeft daarvoor niet zijn goed- of afkeuring te verlenen. ,,Absoluut niet zelfs. Wij maken een programma (uit het bidbook, red) en hopen dat de mensen dat ook gaan doen. Op hun eigen manier. En als je hulp nodig hebt, meld je dan bij ons.''

Het interview met Omrop Fryslân staat hier.

Bij de foto: Patricia Klomp (links) en Marijn Duvergé werken in het informatiekantoor van Leeuwarden-Fryslân 2018. Foto Wendy Kennedy/Omrop Fryslân