Nieuws

​Ton F. van Dijk | ‘Trots dat we miljoenen mensen bereiken’

Delen

​Ton F. van Dijk | ‘Trots dat we miljoenen mensen bereiken’

LEEUWARDEN – Voetbalclub Cambuur en Leeuwarden-Fryslân 2018 hebben elkaar gevonden. De stichting die over drie jaar de Culturele Hoofdstad van Europa naar de provincie haalt, prijkt de komende twee jaar prominent op de voorzijde van het uittenue van de Leeuwarder eredivisionist. ,,Trots”, omschreef Ton F. van Dijk zijn gevoel dat na de sponsordeal beklijft.

Trots. Waarom eigenlijk?

,,Omdat we mét Cambuur, toch één van de revelaties van het afgelopen seizoen, het land in gaan. Het eredivisievoetbal is populair en wordt wekelijks door miljoenen mensen bekeken. In de stadions en voor de buis. Dat betekent dat de culturele hoofdstad van Europa in 2018 veelvuldig in beeld zal komen.”

Gaat de samenwerking verder dan alleen de naam op het shirt?

,,Ja, we gaan ook heel nauw samenwerken met Cambuur Verbindt, dat allerlei mooie projecten doet met mensen uit de buurt. Dat sluit naadloos aan op het gedachtegoed van culturele hoofdstad.”

De vraag die nu bij veel mensen rijst, is of ‘2018.nl’zich nu niet teveel committeert aan Cambuur. Er is namelijk nog een eredivisieclub in Friesland.

,,Als wij met Heerenveen tot vergelijkbare afspraken kunnen komen zullen we dat niet nalaten. Wij sluiten namelijk niemand uit. Daar hebben we met Cambuur natuurlijk ook over gesproken. En geloof me, onze insteek, onze visie begrijpt de club volkomen.”

Ajax en Feyenoord mogen dus ook bellen?

,,Graag zelfs. In 2018 zijn we de culturele hoofdstad van Europa namens Nederland. We vertegenwoordigen meer dan alleen een stad of provincie. Hoe meer exposure, hoe beter.”

Er zijn mensen die de letters op het shirt nogal groot vinden.

,,Ik snap de vraag. Ik vind ‘m persoonlijk mooi, maar het is nog geen definitief ontwerp. Over de uiteindelijke belettering gaan we samen met Cambuur in goed overleg.”

Er staat nu Leeuwarden 2018.nl, zonder de naam Fryslân. Is dat een bewuste keuze?

,,Nee. Het is geen bewuste keuze, maar door praktische redenen ingegeven. Er gelden strenge regels voor wat betreft het formaat van de sponsornaam en je wilt natuurlijk wel dat het op de televisie straks goed te lezen is. Teveel tekst is niet goed.”

Of is het denkbaar dat SC Cambuur alleen de naam Leeuwarden voert en dat SC Heerenveen straks met Fryslân op de borst speelt?

,,Ik vind dat wel een mooie gedachte, maar Cambuur is natuurlijk ook een Friese club. Wij maken geen onderscheid dus alles is mogelijk.”

(De foto is van Cambuur.nl/Dijksfotografie.com).