Nieuws

Sneek rekent in 2018 op 60.000 mensen voor At the Watergate

De foto is gemaakt door Ruben van Vliet.

Delen

Sneek rekent in 2018 op 60.000 mensen voor At the Watergate

SNEEK - De dertiende editie van het European Youth Music Festival (EYMF) gaat in 2018 in Sneek en omgeving plaatsvinden onder de naam ‘At the Watergate’. Tijdens een persconferentie in Theater Sneek zijn vrijdag de naam, het logo, de website en de partners en sponsors bekendgemaakt. Het festival wordt van dinsdag 8 tot en met vrijdag 11 mei 2018 gehouden.

Lieuwe Toren, directeur-bestuurder van Cultuur Kwartier Sneek, zei vrijdag: ,,Naast een bijdrage voor het festival zal de Rabobank, als één van de hoofdsponsors, ook een instrumentenfonds in het leven roepen waardoor kinderen voor lage kosten een instrument kunnen huren. Hierdoor wordt er voor veel jeugd een belangrijke drempel weggenomen om muziek te maken.”

49 podia, 23 landen

At the Watergate wordt op woensdag 9 mei op spectaculaire wijze officieel geopend bij de Waterpoort in Sneek. Ben van der Knaap, artistiek directeur van At the Watergate, noemde in een presentatie enkele cijfers: 60 duizend bezoekers, 7000 deelnemers uit 23 landen, 49 podia, 650 concerten, 234 bussen en 61 duizend eetbeurten.

Oeds Westerhof (Leeuwarden-Fryslân 2018) en Mirjam Bakker (wethouder van cultuur gemeente Súdwest Fryslân) gingen bij de persconferentie nader in op het belang van het festival voor de regio. Westerhof noemde het festival een katalysator voor de muziekeducatie en gaf aan dat er naast dit project, ook vanuit de organisatie Leeuwarden-Fryslân aandacht zal zijn om amateurkunsten een podium te bieden.

Wethouder Bakker benadrukte het belang van At the Watergate voor de stad Sneek en de nabije omgeving. Niet alleen voor de economie, toerisme en horeca, maar met name voor de cultuur.

Meer schoolorkesten

Tijdens At the Watergate vindt een aantal zij-evenementen plaats waaronder ‘Walking Jazz’, een tocht van deelnemende muzikanten langs horecagelegenheden in Sneek. Voorafgaand aan het festival is er op dinsdag 8 mei en woensdag 9 mei een groot congres bij Cultuur Kwartier Sneek. Hier zullen zo’n 550 Europese vertegenwoordigers vanuit de kunsteducatie samen komen om het belang van muziekeducatie met elkaar te bespreken. Vanuit het congres zal er een statement gemaakt worden richting de politiek om dit belang te onderstrepen.

Tevens is er een randprogrammering met het primair en secundair onderwijs in Sneek en omgeving. Anne Oosterhaven, projectleider van dit onderdeel sprak over de legacy van het project waarna er vele schoolorkesten bij zullen komen.

Barcelona en San Sebastian

Steden als Budapest, Barcelona en Trondheim waren eerder gastheer van het European Youth Music Festival. Afgelopen mei vond het evenement plaats in San Sebastian, dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa. De dertiende editie gaat als At the Watergate deel uitmaken van het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Scholier Michiel Vossenberg bezocht als jonge muzikant het festival in San Sebastian afgelopen mei. Hij gaf de organisatie mee dat het belangrijk was om meer ontmoetingen tussen orkesten en meer speelbeurten voor de muzikanten te organiseren. Iets wat de werkgroep juist nastreeft door het festival te concentreren rond de Watertoren in Sneek.