Nieuws

Projectnieuws | Zoveel mogelijk piepers schillen in 268 seconden

Delen

Projectnieuws | Zoveel mogelijk piepers schillen in 268 seconden

SINT ANNAPAROCHIE - Linkshandig of rechts: iedereen is welkom tijdens het Open Bildts Kampioenschap Bildtstarschillen. Speciaal voor Leeuwarden-Fryslân 2018 gaat de openingsstrijd dit jaar tussen vijf mensen uit diverse kunstrichtingen, onder wie beeldend kunstenaar en musicus Hendrik Elings, schrijfster/dichteres/vertaalster Janneke Spoelstra en filmmaker Henk Penninga.

Daarna is iedereen welkom om in 268 seconden, het aantal jaren dat er aardappels op het Bildt worden verbouwd, zoveel mogelijk Bildtstars te schillen. De geschilde aardappels mogen na afloop mee naar huis. Er zijn verschillende soorten schilmessen aanwezig - ook voor linkshandigen - maar het staat iedere deelnemer natuurlijk vrij om zijn of haar eigen mes te gebruiken.

De wedstrijd is op dinsdag 19 mei en begint 's morgens om tien uur voor de winkel van Boterhoek Bloemen. De vijf overgebleven finalisten strijden omstreeks 15.15 uur om de titel Open Bildts Kampioen Bildtstarschillen 2015. Om kansrijk te zijn voor de hoofdprijs moet naar verwachting tenminste 2,5 kilo worden geschild.

Het evenement wordt georganiseerd door de Stichting De Bildtse Aardappelweken en de commissie Lammetsymet. De Stichting Bildtse Aardappelweken, aangestuurd door Froukje de Jong, leidt het project Poetic Potatoes van Leeuwarden-Fryslân 2018.