Nieuws

Projectnieuws | Topstuk Tadema grootste aankoop ooit Fries Museum

Delen

Projectnieuws | Topstuk Tadema grootste aankoop ooit Fries Museum

LEEUWARDEN - Met de aankoop van een schilderij van Alma Tadema heeft het Fries Museum de grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum gedaan. Dankzij onder andere een royale gift van de Vereniging Rembrandt slaagde het Fries Museum erin om de benodigde 1.8 miljoen euro bij elkaar te krijgen.

In 2016 is in het Fries Museum een grote expositie aan de in Dronrijp geboren schilder gewijd. Het schilderij The Entrance to a Roman Theatre (1866) wordt beschouwd als één van zijn belangrijkste werken. Het olieverfschilderij zorgde ervoor dat Tadema definitief doorbrak in Amerika en zo internationale faam vestigde.

Het Fries Museum beschikte al over de grootste Tadema-collectie van Nederland. The Entrance to a Roman Theatre vervult een hoofdrol in de internationale tentoonstelling over Alma-Tadema die op 1 oktober 2016 opent. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met musea en onderzoekspartners in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De kersverse aankoop zal in de loop van dit jaar al te zien zijn.

Particuliere steun was bij deze aankoop onmisbaar, aldus het museum. De Vereniging Rembrandt droeg zeer royaal bij. De vereniging heeft in Friesland een eigen kring, de Saskia Cirkel, met haar eigen Saskia Fonds, bedoeld voor aankopen voor de Friese musea. Mogelijk zal deze Friese Cirkel haar naam nog verbinden aan de aankoop.

Ook het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij droegen financieel bij. De aankoop wordt verder financieel ondersteund door de zakelijke en particuliere Vrienden van het Fries Museum en de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting. Het Collectiefonds van het Fries Museum stond garant voor de laatste ontbrekende middelen voor deze aankoop.

Van Lourens naar Lawrence

Lourens Tadema werd in 1836 geboren in het Friese Dronrijp en ging naar school in Leeuwarden. Hij volgde zijn opleiding tot schilder aan de Koninklijke Academie van Antwerpen. Daarna werkte hij in Brussel, tot hij in 1870 naar Londen vertrok. Daar zou hij de rest van zijn leven wonen en werken. Alma-Tadema ontwikkelde zich in Engeland tot een van de belangrijkste schilders van zijn tijd. Hij verengelste zijn naam tot Lawrence en mocht zich Sir noemen.