Nieuws

Projectnieuws | ​Team Farm of the World wint prestigieuze prijs Chelsea Flower Show

Delen

Projectnieuws | ​Team Farm of the World wint prestigieuze prijs Chelsea Flower Show

LONDEN – The AkzoNobel Honeysuckle Blue(s) Garden heeft vanmorgen een prestigieuze prijs gewonnen. De tuin van Farm of the World (project Leeuwarden-Fryslân 2018) werd op de Chelsea Flower Show in Londen door een Britse vakjury beloond met de op-een-na-belangrijkste onderscheiding.

In de categorie FreshGardens kreeg de Nederlandse showtuin de Silver-Gilt Medal (verguld zilver): een prijs die tussen goud en zilver is gekwalificeerd. ,,Dit is overweldigend en helemaal fantastisch”, reageerde projectleider Gitta Luiten.

De jury beoordeelde twee dagen lang alle tuinen van de Londense tentoonstelling. ,,En dat wij een zo belangrijke prijs winnen, is echt geweldig”, aldus Luiten. Volgens haar komt het zelden voor dat een ‘buitenlandse’ exposant deze eer te beurt valt. ,,Mooier dan dit wordt het niet.”

De tuin is aangelegd door de pas 27-jarige Stefan Jaspers. De tuinarchitect exposeerde niet eerder tijdens de Chelsea Flower Show. Dat geldt eveneens voor ClaudyJongstra die met Jaspers het ontwerp bedacht. Projectleider Gitta Luiten: ,,We zijn hier met z’n allen voor de eerste keer. Hier had werkelijk niemand op gerekend. Ook onze sponsoren AkzoNobel en de Nederlandse Ambassade niet.”

Een camerateam van BBC legde de overhandiging dinsdag vast. De beelden worden in samenvatting nog door de Britse staatstelevisie (BBC2) uitgezonden. De showcase in Londen is de eerste versie van een tuin die Claudy Jongstra in 2018 in Leeuwarden zal aanleggen als onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Bij de foto: Gitta Luiten en Stefan Jaspers zijn verguld met de Silver-Gilt Medal.