Nieuws

Projectnieuws | ​Smakelijke gedichten over poëtische patat

Delen

Projectnieuws | ​Smakelijke gedichten over poëtische patat

DAMWÂLD - Leerlingen van De Wingerd in Damwâld doen mee aan het project Poetic Potatoes. De school voor speciaal onderwijs maken sinds oktober 2015 allerlei gedichten en kunstwerken. Het centrale thema is de aardappel, in al zijn vormen. In Poetic Potatoes werkt de stichting Bildtse Aardappelweken samen met het literaire tijdschrift De Moanne als onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Bij elkaar gekomen in de centrale hal van de school ontvingen de leerlingen van De Wingerd gedichten uit Malta bijgevoegd in zakjes Malta-aardappelen.De kunst van De Wingerd wordt teruggestuurd naar Malta: naar leerlingen van het Hellen Keller Instituut, ook een school die speciaal onderwijs voert. Inmiddels zijn ook de Maltese gedichten op De Wingerd teruggekomen.

Pieter Zuidema, leerkracht binnen De Wingerd, gaf afgelopen week een presentatie op de school en vertelde over Malta en het Hellen Keller Intituut. Enkele geselecteerde gedichten werden daarna door de schrijvers zelf voorgelezen. Leerkrachten en leerlingen samen droegen vervolgens samen de vertaalde Maltese gedichten voor. De middag mondde uit in een bijzondere en enthousiast ontvangen taalles die in oktober van dit jaar een vervolg krijgt.

In het project Poetic Potatoes worden jaarlijks Friese dichters uitgenodigd een gedicht te schrijven over een onderwerp rond de aardappel. Die worden met een lading pootaardappels naar Malta gestuurd. Valletta op Malta is in 2018 ook culturele hoofdstad en al 150 jaar lang gaan de pootaardappels uit het Bildt daar in het najaar naar toe en elk voorjaar komen de nieuwe aardappels (Malta’s) hier op de markt. Met die nieuwe aardappels komen in opdracht geschreven Maltese gedichten mee, waarvan er één op een speciaal voor dit project gedrukte jute zak is genaaid, in het Maltees met een Friese vertaling.Kijk voor meer informatie op www.baw.frl/programma.

Met dank aan Loet Hin (tekst en foto)