Nieuws

Projectnieuws | ​Schilderij Klaas Miedema gekozen voor souvenir CH2018

Het winnende schilderij is een Fries landschapstafereel van de 78-jarige Klaas Miedema.

Projectnieuws | ​Schilderij Klaas Miedema gekozen voor souvenir CH2018

Delen

Projectnieuws | ​Schilderij Klaas Miedema gekozen voor souvenir CH2018

LEEUWARDEN - Kippenvel kreeg de Erfskip-jury van de handgemaakte producten door cliënten van Talant en WIL. Maar één schilderij vonden ze zo mooi, dat ze het kozen voor een CH2018-souvenir. Dit gebeurde tijdens een speciale Kunst & Kitsch dag, afgelopen vrijdag in de Kanselarij. Het publiek had ook een favoriet: de kommetjes van keramiek.

Talant en It Erfskip willen samen originele souvenirs ontwikkelen voor Leeuwarden-Fryslân 2018. Met de ‘Kunst & Kitsch dag’, geleid door Jannewietske de Vries (voorzitter van It Erfskip), startte de samenwerking tussen beide partijen.

Het winnende schilderij is een Fries landschapstafereel van de 78-jarige Klaas Miedema. Miedema werkte bij kunstgroep Atteljee van WIL en krijgt nu ondersteuning van Talant in Franeker. Het schilderij kan uitstekend gebruikt worden als afbeelding op verschillende souvenirs.

Publieksprijs

Het publiek koos unaniem voor de kommetjes van dagbestedingslocatie De Diggel (Heerenveen) met het logo van Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Ook jurylid Hielkje van der Molen was vol lof over de kommetjes. Zij heeft als eigenaresse van een winkel met Friese streekproducten en souvenirs (Priuw) een neus voor gewilde souvenirs. ,,Ik zou het zo in mijn winkel kunnen verkopen. Zelfs over de verpakking is nagedacht. Een toerist kan het hierdoor goed en mooi verpakt meenemen naar huis”, aldus Van der Molen.

Aandacht

De kunstenaars van Talant en WIL maken alles met aandacht en dat raakte de jury. Zo maakt Sandra iPhone-hoesjes van vilt. Ze werkt één week aan een hoesje en wordt er heel rustig van. Alle hoesjes zijn anders en uniek. Ook het maakproces van de winnende kommetjes sprak de jury aan. De productie bestaat uit vele stappen zoals gieten, decoreren en glazuren, waardoor vele cliënten een bijdrage kunnen leveren aan het proces.

Talant en It Erfskip

Talant werkt samen met de organisatie van CH2018 om het meedoen voor mensen met een verstandelijke beperkingen aan de verschillende activiteiten makkelijker te maken. Vanuit deze samenwerking ontstond het initiatief met Stichting It Erfskip tot het organiseren van een ‘Kunst & Kitsch dag’. It Erfskip zet zich in om samen met bewoners van Fryslân, kunstenaars, designers en ambachtslieden te komen tot het bedenken en ontwerpen van souvenirs voor de vele toeristen die in 2018 verwacht worden.

Hieronder een reportage van Omrop Fryslân:

http://www.omropfryslan.nl/nijs/670483-spesjale-ke...