Nieuws

Projectnieuws | Minimaatschappij DORP tijdens derde editie Welcome to the Village

Delen

Projectnieuws | Minimaatschappij DORP tijdens derde editie Welcome to the Village

LEEUWARDEN - Vanmiddag trapt de derde editie van Welcome to the Village af. Drie dagen lang zal recreatiegebied De Groene Ster een tijdelijke minimaatschappij vormen. In programmaonderdeel DORP wordt onderzocht hoe een festival kan worden ingezet als petrischaaltje voor de rest van de wereld. ,,Want als een slim idee een festival kan verbeteren, kan het ook de wereld beter maken.’’

,,Cross-overs stimuleren innovatie en festivals bieden een unieke arena voor de uitwisseling van ideeën en kennis. Dat is precies wat we centraal stellen in DORP.’’ Zo staat geschreven op de website van Welcome to the Village. In DORP wordt al sinds afgelopen maandag een scala aan uitdagingen getackeld. Zo wordt er gekeken naar onze voedselketen, het verduurzamen van ons energieverbruik en alternatieve campingtenten.

Een aantal projecten zullen tijdens Welcome to the Village hoe dan ook doorgang vinden. Zo wordt tijdens het festival gebruik gemaakt van een droogtoilet dat urine en ontlasting in afzonderlijke compartimenten opvangt. De urine wordt door een low cost installatie omgezet in struviet (een fosfaat vervangende kunstmest), van de ontlasting wordt compost gemaakt. Kartent, een nieuwe festivaltent die inspeelt op het afval op campings na een festival, zal de organisatie én de natuur een hoop schelen wanneer het festival is afgelopen. Eén op de vier bezoekers laat de tent na afloop achter en zorgt voor grote vervuiling. De Kartent is gemaakt van karton. Makkelijk te recyclen en waterdicht.

Voor de donkere wandeltocht tussen festivalterrein en camping werd in DORP ook een oplossing gevonden: WERC ontwierp en maakte tweehonderd interactieve lichtbollen die gezamenlijk een deel van de donkere campingroute verlichten. De PIXI’s genereren via een ingebouwde chip elk hun eigen WIFI. Zo communiceren ze met elkaar.

Dorpsblog
Op de website van het festival wordt een blog bijgehouden over de ideeën en projecten die tijdens DORP aan de tand worden gevoeld. Nu al is daar een groene batterij te vinden, wordt er 360 graden gefilmd, en wordt het publiek uitgenodigd in no-time een eigen film te produceren. Benieuwd? De Dorpsblog is hier zelf te lezen.

Documentaire
Benieuwd naar andere ontdekkingen die voortkomen uit DORP? De Finse Joel Kinnunen produceerde een documentaire over het duurzaamheidsplatform.