Nieuws

Projectnieuws | ​Miljoenenpubliek voor Farm of the World-tuin in Londen

Foto: Maayke de Ridder en Modeste Herwig.

Delen

Projectnieuws | ​Miljoenenpubliek voor Farm of the World-tuin in Londen

LONDEN – Miljoenen Britse televisiekijkers nemen vanaf 24 mei een voorschot op Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Dan begint in Londen namelijk de Chelsea Flower Show, mondiaal beschouwd als de belangrijkste tentoonstelling voor tuinen en tuinbouw. Het team van Farm of the World, project van Leeuwarden-Fryslân 2018, is één van de deelnemers en wordt gesponsord door AkzoNobel.

Farm of the World toont een verftuin in de categorie Fresh Gardens. De AkzoNobel Honeysuckle Blue(s) Garden is geheel gewijd aan historische verfgewassen. Deze planten staan opnieuw in de belangstelling vanwege hun bijdrage aan de biodiversiteit en om de hoge kwaliteit kleurstoffen die zij produceren.

,,De verfgewassentuin wil niet alleen de schoonheid van planten laten zien, maar ook de kracht van de kleuren die ze produceren wanneer ze tot verfstoffen zijn getransformeerd”, zegt beeldend kunstenaar Claudy Jongstra. Zij ontwierp de tuin samen met tuinontwerper Stefan Jaspers. Jongstra gebruikt de verfplanten, zoals wede, kamille, netel, valeriaan en calendula, dagelijks voor het maken van haar kunstwerken. Speciaal voor de Chelsea Flower Show maakte ze een nieuw werk dat in de Honeysuckle Blue(s) Garden te zien zal zijn.

Met gemiddeld 150.000 bezoekers en dagelijkse (rechtstreekse) reportages van de BBC weet de Chelsea Flower Show zich jaarlijks verzekerd van vele miljoenen belangstellenden. Net als voorgaande jaren wordt de expositie bezocht door vertegenwoordigers van het Britse Koningshuis.

De Honeysuckle Blue(s) tuin, een staalkaart van wat het publiek in 2018 – dan in De Blokhuispoort – te zien krijgt, wordt genereus ondersteund door AkzoNobel, op initiatief van de AkzoNobel Art Foundation. Ook de Nederlandse Ambassade in Londen, Schellevis Beton en CED Natural Stone hebben de tuin mede mogelijk gemaakt.