Nieuws

Projectnieuws | Malta en Friesland dankzij Friesland College nog hechter

Delen

Projectnieuws | Malta en Friesland dankzij Friesland College nog hechter

LEEUWARDEN - In een bezoek van D’Drive aan Malta zijn de banden van het Friesland College met MCAST, collega-school voor beroepsonderwijs, nauwer aangehaald. Valletta is in 2018 de zusterstad van Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa. Er ligt nu een stevig pakket aan afspraken over samenwerking.

,,Mijn hoop is dat we zaadjes hebben geplant om een droom te verwezenlijken." Jason Micallef, hoofd van de organisatie Valletta 2018, was opgetogen over het bezoek uit Friesland. In het afgelopen jaar heeft de samenwerking van Friesland College en MCAST zich stevig ontwikkeld.

Investering
In een bijeenkomst op Malta noemde Micallef deze joint venture een investering in innovatie, groei en hoogwaardige banen. ,,Dit is een bevestiging van de noodzaak om te bouwen aan een legacy die doorgaat na 2018." De afspraken zijn dan ook gericht op een termijn die verder gaat na dat jaar.

Op de persconferentie in Malta heeft de delegatie van het Friesland College benoemd dat in deze samenwerkingsprojecten de samenwerking met overheid, onderwijs en bedrijven centraal staat - met studenten ‘in the lead’.

Projecten
In een speciale website kunnen studenten, docenten en andere medewerkers van het Friesland College en MCAST met wie zij hebben samengewerkt en wat zij hebben gedaan. Opzet is in ieder geval toewerken naar '2 x 1009 = 2018' van deze gedocumenteerde contacten, dus inclusief een doorkijkje naar inzet en opbrengst.

Ook krijgen drie schrijvers in Malta en Nederland de opdracht om drie korte verhalen te schrijven voor kinderen, in het Maltees en Nederlands. Studenten illustreren deze verhalen, die dan ook in boekvorm worden uitgegeven. Hierbij ontwikkelen studenten ook een adventure game met de boodschap van Malta en Leeuwarden.

Souvenir
Studenten in beide landen krijgen eveneens de opdracht een souvenir te maken van afvalmateriaal als plastic, papier en bouwmateriaal. Aan beide kanten maken studenten informatieborden, die voorlichting geven over de zusterstad.

Het project om samen een opera uit te voeren met Spanga ( D’Drive) is al concreet en in opbouw, de projecten voor ondernemerschap (School voor Commercie & Dienstverlening), een solarboat race (School voor Techniek & Technologie) en een eigen bier te produceren met de lokale brouwerijen (Mbo Life Sciences) in Malta en Friesland worden nu opgezet.

Uitwisselen
De scholen gaat geregeld studenten en docenten uitwisselen om de projecten te realiseren, waarbij het Friesland College studenten uit Malta hier ervaring laat opdoen in sectoren als water, voeding, milieu en laboratoria. In Malta gaat het eveneens om water, laboratoria en ook om gezondheid en landbouw hierin speelt Life Sciences een belangrijke rol.

Docenten krijgen eveneens ruimte om projecten op te zetten, waarin zij samenwerken met collega’s in het buitenland. Dit gaat zeker gebeuren bij Mbo Life Sciences, dat hierover al afspraken heeft lopen met MCAST. Met ambitie gaat iedereen verder aan de slag.