Nieuws

Projectnieuws | Friese auteurs voor Europees uitwisselingproject gezocht

Delen

Projectnieuws | Friese auteurs voor Europees uitwisselingproject gezocht

LEEUWARDEN - Schrijvers uit Macedonië, Slovenië, Baskenland en Ierland komen naar Friesland. Tresoar, het Fries historisch en letterkundig centrum, werkt namelijk mee aan het Europese uitwisselingsproject Other Words/ Oare Wurden. In het project krijgen schrijvers de kans om gedurende acht weken in het buitenland te wonen en te werken en om ter plekke volop mee te draaien in het culturele leven. In totaal kunnen vijf Friese auteurs, verspreid over een periode van drie jaar, aan deze uitwisseling meedoen.

In maart is de selectie voor het eerste schrijversverblijf in Macedonië. Friese schrijvers die belangstelling hebben om te worden uitgezonden, kunnen hun plannen in februari indienen.

Het project Other Words/ Oare Wurden is een initiatief van het kunstencentrum Donostia Kultura in San Sebastian (Baskenland, Spanje), de stad die in dit jaar de Europese Hoofdstad van Cultuur is. Doel van het project is om meer aandacht te genereren voor literatuur in kleine en minderheidstalen binnen Europa en om het creatieve literaire proces zichtbaar te maken op digitale en analoge platformen. Naast Friesland doen ook Baskenland, Ierland, Slovenië en Macedonië mee. Incidenteel sluiten andere Europese partners aan, zoals Wales, Malta en Occitanië.

In februari start Tresoar de selectieprocedure voor de eerste uitwisseling: een Friese auteur mag in de zomer van 2016 acht weken verblijven in Bitola, Macedonië. Na die acht weken moet de schrijver een afgerond literair werk gecreëerd hebben en minimaal twee keer hebben meegedaan aan een culturele manifestatie in het gastland. Het literaire werk wordt vervolgens vertaald in vier andere talen en online gepubliceerd. In ruil daarvoor krijgt de schrijver een maandvergoeding, een dagelijkse toelage en reiskosten.

In april 2016 arriveert de eerste buitenlandse auteur in Friesland. De Ierse schrijfster Orna Ní Choileáin schrijft proza, poezie en drama. Ze publiceerde enkele succesvolle bundels met korte verhalen en schrijft vampierverhalen voor de jeugd. Haar werk ontving diverse awards en nominaties en werd geselecteerd voor internationale bundels. De tweede uitwisseling is in de herfst van dit jaar, wanneer Baskenland gastheer is voor een Friese auteur. De selectieprocedure voor dat verblijf gaat later van start. In dezelfde periode is in Friesland een Macedonische schrijver te gast.

Meer informatie over Other Words/ Oare Wurden en de open call voor een verblijf in Macedonië staat op de website www.tresoar.nl.

Het project Other Words/ Oare Wurden wordt uitgevoerd door Tresoar, in samenwerking met de provincie Fryslân en is onderdeel van het Culturele Hoofdstad 2018-programma Lân fan Taal waarmee Fryslân, door tal van projecten, het Europese kenniscentrum van Meertaligheid wil worden.

Bij de foto: In het magazijn van Tresoar.