Nieuws

Projectnieuws | Fries Museum en Alma Tadema volop in de schijnwerpers

Het standbeeld van Lourens Alma Tadema staat voor zijn geboortehuis in Dronrijp.

Delen

Projectnieuws | Fries Museum en Alma Tadema volop in de schijnwerpers

LEEUWARDEN - Over aandacht heeft Lourens Alma Tadema momenteel niet te klagen. De vermaarde schilder uit Dronrijp lijkt ruim een eeuw na zijn dood populairder dan ooit. Vandaag begon in het Fries Museum de overzichtstentoonstelling 'Alma-Tadema - Klassieke Verleiding'. Het publiek vergaapt zich nog tot begin februari aan de tachtig schilderijen van de kunstschilder die eind negentiende eeuw, toen al in het bezit van een Brits paspoort, geridderd werd en zich Sir Lawrence mocht noemen.

De tentoonstelling is een (groot) project in het programma van Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en toont dat in aanloop naar het jaar al veel georganiseerd wordt. De afgelopen dagen kregen regionale, landelijke en internationale media een voorbeschouwing op wat de grootste (en duurste) expositie in het museum tot nu toe is.

Vandaag openen de kassa's voor het publiek. Publiekstrekker binnen het oeuvre van Tadema is het schilderij Mozes Gevonden! dat in 2010 bijna 36 miljoen euro opbracht. Het is het duurste werk van Tadema en is net als het onlangs herontdekte portret van de Duitse etser Leopold Löwenstam - dat vorige week in het BBC-programma Antiques RoadshowAntiques Roadshow opdook - te zien in het museum.

Alma-Tadema - Klassieke Verleiding werd derhalve door veel journalisten uit het buitenland - onder meer van La Stampa (Italië), El País (Spanje) en The Guardian (Groot-Brittannië) - bekeken. Landelijke media als de NOS, het NRC, de Volkskrant en Telegraaf gingen hun voor.

Hieronder de complete aflevering van Antiques Roadshow (BBC) waarin kunstkenner Rupert Maas het teruggevonden schilderij van Tadema bespreekt en voorlopig taxeert op een bedrag tussen de 200.000 en 300.000 pond (vanaf 51,40 minuten):