Nieuws

Projectnieuws | Festivalhart en Spanga blijken schot in de roos

Delen

Projectnieuws | Festivalhart en Spanga blijken schot in de roos

LEEUWARDEN – Bijna 6.000 bezoekers bezochten afgelopen weekeinde het Oranjewoud Festival. De klassieke muziek, in zijn puurste en soms zelfs meest experimentele vorm, viel zeer in de smaak. ,,Dit is het allerleukste festival van Nederland”, vond de Nederlandse topbariton Maarten Konigsberger.

Het festival opende donderdagavond met de nieuwste voorstelling van Opera Spanga. Nadat Oeds Westerhof namens Leeuwarden-Fryslân 2018 – waar het festival deel van uitmaakt – de vierdaagse manifestatie opende, werd de volgepakte tribune getrakteerd op een bijzonder schouwspel. Want The Electric Flute, zoals het bewerkte stuk heet (naar Mozarts Die Zauberflöte), heeft het lijf van rock ’n roll, een Pulp Fiction brein en een hart van Mozartgoud (bron: website Spanga).

De Theaterkrant, een online veel gelezen recensent, beloonde de opera met vier (van de vijf) sterren. Overigens, The Electric Flute is nog van 3 tot en met 6 juni in Oranjewoud te zien. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.oranjewoudfestival.nl.

Bijna alles uitverkocht

Met meer dan vijftig concerten en optredens door ruim honderd musici was er veel te ontdekken. De concerten in de landgoederen en op andere bijzondere locaties in Oranjewoud waren bijna allemaal uitverkocht. Niet alleen het publiek was enthousiast, ook de musici zelf genoten. Zoals bariton Maarten Koningsberger het verwoordde: ,,Dit is by far het allerleukste festival van Nederland.”

Festivalhart De Proeftuin

Dit jaar was er iets nieuws: een festivalhart. De Overtuin - voor het eerst geopend voor een dergelijk evenement - was tot een ware Proeftuin omgetoverd. In een relaxte sfeer stonden lokale en regionale aanbieders klaar om te zorgen voor de innerlijke mens.

Het hele weekend waren er korte concerten te horen van bekende en minder bekende gezelschappen. Festivalleider Yoram Ish-Hurwitz: ,,De Proeftuin is precies geworden zoals ik het voor me zag. Relaxt, bijzonder en met heel veel mooie muziek. Je ziet dat verrassende combinaties heel goed werken: een harp met een tapdanseres, een klassiek geschoolde band die jazz improviseert. Geweldig!”

De foto is gemaakt door Ronald Knijpp.