Nieuws

Projectnieuws | Under de Toer ontrafelt het schedelmysterie van de Grote Kerk

Foto Marc Henri Quere.

Delen

Projectnieuws | Under de Toer ontrafelt het schedelmysterie van de Grote Kerk

LEEUWARDEN - De kerken hebben veel verhalen te vertellen. Dat is het uitgangspunt van Under de Toer. Vandaag (zondag) ging in de dorpskerk van Huizum het project officieel van start. Under de Toer is één van de projecten uit het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018. Tegelijk met de openingsmanifestatie ging de website van Under de Toer online: een moderne, zeer informatieve verzamelplaats die alvast een opmerkelijk tipje van de sluier oplicht.

Under de Toer wil 31 verhalen vertellen: in woord en beeld, waarin de kunstenaars steeds met de (lokale) bevolking samenwerken. Het resultaat van alle inspanningen zal leiden tot uitvoeringen in de Friese kerken. Belangstellenden kunnen zich vanaf vandaag met hun idee of verhaal bij Under de Toer melden.

Zeker is al wel dat de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden één van de deelnemers is. De kerk heeft namelijk een bijzonder verhaal te vertellen.

Twee schedels

Want in Leeuwarden ligt Maria-Louise van Hessen-Kassel begraven. Ze wordt beschouwd als voorouder van alle in Europa heersende vorstenhuizen en is door het team achter Under de Toer daarom 'de moeder van Europa' genoemd. Wat dit verhaal bijzonder maakt, is dat er niet één maar twee schedels in de grafkelder liggen.

De website van Under de Toer vertelt er kort over:

,,Dit gegeven heeft alles te maken met de grootschalige grafschennis die er in 1795 gepleegd is na de machtsovername van de patriotten en de inval van de Fransen. Wapens en rouwborden van de Oranjes werden verbrand, grafmonumenten voor de eerste Friese stadhouder Willem-Lodewijk en zijn vrouw werden vernield, en uiteindelijk werden de dertig kisten met resten van Nassau’s opengebroken.

Het verhaal over de moeder van Europa wordt verteld in de Grote Kerk in de vorm van een spectaculaire rondleiding, waarbij het publiek wordt verdeeld in elf groepen met elk een eigen begeleider die hen meeneemt naar één van de elf ingangen in de kerk. Het is dus geen reguliere voorstelling waar je als bezoeker zit en kijkt, maar het wordt een beleving. Het is overal om je heen. Het sleept je mee en overrompelt je waarbij alle zintuigen worden aangesproken. En dit is een belevenis, waarbij het publiek niet alleen toeschouwer is, maar ook deelnemer. De elf groepen kunnen invloed uitoefenen op het verloop van het verhaal.

Het verhaal over de grafschennis en de twee schedels die nu begraven liggen, zijn de ingrediënten voor een theaterevenement over woede en politiek."

Meer weten of meedoen aan dit project? Neem dan een kijkje op de website www.underdetoer.nl.