Nieuws

​Projectnieuws | Blog over samenwerking met Valletta 2018

Groepsfoto is is genomen bij Raymond Abdilla Potatoes Import (van de Bildtse pootaardappelen). In het bijzijn van twintig ‘moeilijke’ pubers staan Rudi, Froukje en Jelle uiterst rechts.

Delen

​Projectnieuws | Blog over samenwerking met Valletta 2018

VALLETTA/LEEUWARDEN - ,,Zowel publicitair als bestuurlijk was dit bezoek een ongekend succes.” Rudi Wester keerde deze week terug uit Malta. Daar verstevigde ze samen met Jelle Burggraaff het fundament onder de samenwerkingsprojecten tussen Leeuwarden-Fryslân 2018 en Valletta 2018. Wester en Burggraaff spraken met tal van vertegenwoordigers uit het culturele domein. Op artistiek en beleidsmatig niveau dus.

Rudi Wester en Jelle Burggraaff coördineren samen de plannen die tussen beide Culturele Hoofdsteden van Europa in 2018 ontvouwd worden. Eén van die lopende projecten is Poetic Potatoes, de regelmatige uitwisseling van Malteser en Bildtse/Friese aardappelen en gedichten. Speciaal hiervoor reisde daarom ook Froukje de Jong mee. Zij is één van de bedenkers en grootste aanjagers van het project.

Wester hield een blog over hun verblijf op Malta bij. Wil je ook over je project vertellen? Laat het ons weten via communicatie@2018.nl.

Blog Rudi Wester: ,,Volle zaal in Valletta geniet van Tsjêbbe Hettinga”

,,Op donderdagavond 20 oktober werd de film van Pieter Verhoeff over Tsjêbbe Hettinga vertoond in het belangrijkste culturele centrum van Valletta, St James Cavalier Centre. Via Pieter Verhoeff had ik de rechten daarvoor geregeld. Na de film vond een discussie plaats, over zowel de film als over poëzie, met Froukje de Jong, Rudi Wester en de Maltese dichters Antoine Cassar en Claudia Glauci. De zaal zat helemaal vol, wat al opmerkelijk is voor een film over een voor hen totaal onbekende dichter als Tsjêbbe. Maar iedereen was diep onder de indruk en er volgde een uitstekende en levendige discussie.

We dachten al: hoe kan dat, een volle zaal? Dat gebeurde vier dagen later overigens opnieuw met hetzelfde programma, maar nu voor de leden van de Anna Lindberg Foundation. Al snel begrepen we waarom de publieke belangstelling zo groot was. Beide avonden waren namelijk opgenomen in het officiële programmaboekje van de International Conference of Art and Culture , die dinsdagavond door de minister van Cultuur, Owen Bonnici, was geopend. Het bleek dat we met de film en discussie over Friese en Maltese poëzie in een internationaal en druk bezocht programma – met honderden internationale deelnemers – waren opgenomen. Geweldig! Bovendien was het waardevol dat Owen Bonnici de samenwerking met Leeuwarden-Fryslân 2018 in zijn openingsspeech prees.

Jelle, Froukje en ik waren vrijdagavond aanwezig bij de opening van de tentoonstelling van twintig jonge Maltese kunstenaars, Divergent Thinkers, in het Maritime Museum, die ook Owen Bonnici zou openen. We stonden een beetje te staan in de eerste zaal van de expo, toen Owen Bonnici en zijn gevolg binnen kwamen. Nadat hij een eerste blik op de kunstwerken had geworpen zag hij ons staan. Hij kwam meteen op ons af en begon uitgebreid te spreken. Over hoe Leeuwarden-Fryslân 2018 de samenwerking met Valletta2018 al jaren goed had voorbereid.

Hij stelde ons met die woorden voor aan de anderen, onder wie de minister van jeugdzaken, expositiecurator Raphael Vella en de directrice van het grootste agentschap voor de kunst, Miriam Teuma. Daarmee werd het protocol van de opening op een prettige manier verstoord. Voor ons, in Friesland, was het vervolgens mooi dat Bonnici ook in deze speech aandacht voor het werk van Leeuwarden-Fryslân 2018 en Valletta toonde. Hij koos het moment natuurlijk bewust want de aanwezige media doken er meteen op.

Ons programma over Poetic Potatoes verliep hartstikke goed. Het project op Malta heeft een nieuwe producer, Leanne Ellul van de literaire stichting Inizjamed, en zij heeft er voor gezorgd dat er veel stukken met foto’s in de kranten verschenen. Bijvoorbeeld over de feestelijke aankomst van de Bildtse pootaardappelen bij de exporteur in Malta. Maar ook over de twintig moeilijk opvoedbare jongeren die in aanwezigheid van Froukje, Jelle en mij op hun school gedichten over aardappelen schreven. Die gedichten werden door een rapper vertolkt. We zijn met z’n drieën ook nog op een lagere school wezen kijken. Echt een heel bijzonder project waarbij zowel Friese en Maltese scholen betrokken zijn als dichters uit Malta en Friesland!

Maar het verblijf op het eiland eindigde in mineur. Ik stond op het punt om naar Nederland terug te vliegen toen vlak voor mijn ogen een Luxemburgs toestel neerstortte. De crash was even wereldnieuws. Zoals bekend kwamen de vijf inzittenden om het leven. Het was ontzettend erg om mee te maken. Een vreselijke ervaring, in de eerste plaats natuurlijk voor alle nabestaanden.