Nieuws

​Projectnieuws | Bezoek Valletta 2018 versterkt onderwijsrelatie

Delen

​Projectnieuws | Bezoek Valletta 2018 versterkt onderwijsrelatie

LEEUWARDEN – Een delegatie uit de Maltese hoofdstad Valletta is dezer dagen op bezoek in Friesland. In 2018 is Valletta met Leeuwarden-Fryslân de Culturele Hoofdstad van Europa. De groep bestond uit de directeur (Karsten Xuereb) en programmeur (Margerita Pule) van Valletta 2018 en de directeur en zes docenten van een Maltezer middelbare-beroepsschool.

Het bezoek stond in het teken van het uitwisselen van ervaringen op het gebied van met name onderwijs. Er werden gesprekken gevoerd met Liesbeth Vos (bestuursvoorzitter Friesland College) en Anneke Holwerda (directeur D’Drive). De samenwerking tussen de beide overzeese onderwijsinstellingen, met het accent op kunst en technologie, is al een jaar gaande.

Het Malta College of Arts, Science and Technology wisselt met het Friesland College docenten en leerlingen uit. Het is de bedoeling dat die samenwerking intensiveert en zich na 2018 verder ontwikkelt. De coöperatie moet uiteindelijk leiden tot een impuls voor het bedrijfsleven en de industrie uit beide landen.

Valletta en Leeuwarden-Fryslân werken op weg naar 2018 op verschillende terreinen samen. Voor Poetic Potatoes, opgenomen in het bidbook van Leeuwarden-Fryslân 2018, worden over en weer aardappelen met gedichten verhandeld. Een ander project dat Malta en Friesland verbindt, is het uitwisselingsproject Behind the Front Door: kinderen uit achterstandswijken vertellen en filmen over hun leven. De Deense stad Aarhus (in 2017 de Culturele Hoofdstad van Europa) doet ook aan dit project mee.

De groep keert morgen terug naar Malta. Woensdagmorgen werd de delegatie op het stadhuis ontvangen door burgemeester Ferd Crone die zijn gasten rondleidde en daarna met hen op de foto (zie foto van Ruben van Vliet) ging. De Maltezers bezochten voorts het Fries Museum, het Planetarium en de Afsluitdijk. Ook werd de aardappelboerderij van Froukje en Teun de Jong in het Bildt bezocht.