Nieuws

Projectnieuws | Behind The Front Door in de etalage van het NFF

Delen

Projectnieuws | Behind The Front Door in de etalage van het NFF

LEEUWARDEN - Tijdens het Noordelijk Film Festival, dat vandaag van start gaat, wordt ruim aandacht geschonken aan Behind The Front Door. Het is één van de projecten binnen Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Hierin krijgen kinderen uit achterstandswijken straks de gelegenheid om hun verhaal te vertellen over de omgeving waarin zij opgroeien, onder begeleiding van professionele filmmakers. Ze gaan zelf documentaires maken, waarbij zij de inhoud bepalen.

Deze werkwijze werd deels gehanteerd bij het maken van The Queen of Silence, toevalligerwijs opgenomen in de Poolse stad Wrocław, dat in 2016 de Culturele Hoofdstad van Europa is. De film wordt vrijdag om 12.00 uur vertoond in de Bentacera-zaal in De Harmonie. De producers van Behind The Front Door geven een introductie bij deze film en vertellen kort over het project. De ‘mensjesrechtenfilm’ Hagelslag 4-Ever (van de IKON) wordt als voorfilm vertoond. Meer over de kaartverkoop en het programma van het #NFF36 staat hier.

Hagelslag 4-ever! (Willem Baptist, Nederland, 2014, 20’).

Nicky (12) is arm. Haar moeder is werkloos en doet elke week boodschappen bij de voedselbank. Nicky werd wel eens gepest omdat ze arm is, want er is weinig geld voor nieuwe kleren of een cool verjaardagskado. Toch is ze best gelukkig en creatief en kan ze genieten van kleine dingen. Ze vindt het bijvoorbeeld fijn om met haar familie veel voor anderen te doen. Hagelslag 4-ever! gaat over het recht om op te groeien in een gezonde omgeving: met gezond eten en drinken, voldoende kleding en een warm huis.

The Queen of Silence (Agnieszka Zwiefka, Duitsland/Polen, 2014, 80’, Engels ondertiteld)

Denisa (10) leeft in haar eigen wereld. Omdat ze doof is, heeft ze nooit leren spreken. Toch ontgaat haar weinig. Samen met haar Roma familie woont ze illegaal in een gypsykamp aan de rand van de Poolse stad Wrocław, waar ze niet welkom zijn. In een wereld vol racisme, armoede en uitzetting danst Denisa echter de sterren van de hemel, net als de Bollywoodactrices op haar DVD’s. In het geïmproviseerde kamp, maar ook tijdens indrukwekkende in scène gezette dansintermezzo’s. Op een dag krijgt ze een gehoorapparaat, een bijzonder moment wanneer ze voor het eerst geluid hoort. Director Agnieszka Zwiefka wist met deze film talloze nominaties en awards binnen te slepen.

Hieronder de trailer van The Queen of Silence (youtube)