Nieuws

Projectnieuws | Amerikaans-Cubaans kunstenaarsechtpaar voor fontein Harlingen

Guillermo Allora en Jennifer Calzadilla.

Projectnieuws | Amerikaans-Cubaans kunstenaarsechtpaar voor fontein Harlingen

Uit 2005: Hope Hippo.

Delen

Projectnieuws | Amerikaans-Cubaans kunstenaarsechtpaar voor fontein Harlingen

HARLINGEN – Het fameuze Amerikaans-Cubaanse kunstenaarsechtpaar Jennifer Allora (1974) en Guillermo Calzadilla (1971) hebben met groot enthousiasme gereageerd op de uitnodiging om in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 en het project 11Fountains een ontwerp te maken voor een fontein in Harlingen.

Zij vervangen de eerder uitgenodigde Brits-Nigeriaanse kunstenaar Yinka Shonibare. Deze trok zich onlangs terug omdat hij zich door zijn ernstige lichamelijke handicap niet voldoende in staat achtte om het voor het project zo essentiële contact met de mienskip ook daadwerkelijk waar te maken.

De kunst van Allora & Calzadilla bestrijkt een breed terrein. Hun sculpturen, video’s, foto’s, geluidswerken en performances belichten op een volstrekt eigen wijze grote maatschappelijke vraagstukken rondom milieu, nationale identiteit, geschiedenis, oorlog en verzet. Zij namen deel aan grote internationale tentoonstellingen als Documenta 13, de Biënnale van Sao Paulo en Performance 9 in het Museum of Modern Art in New York. In 2011 viel hun de eer te beurt de Verenigde Staten te vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië.

Allora & Calzadilla wonen in Puerto Rico. Zij brengen op 28 juni een bezoek aan Harlingen waarvoor in samenwerking met de plaatselijke fonteincommissie een programma wordt samengesteld.