Nieuws

Projectnieuws | 11 kunstenaars uit 11 landen maken 11 fonteinen in 11 Friese Steden

Foto Tryntsje Nauta.

Delen

Projectnieuws | 11 kunstenaars uit 11 landen maken 11 fonteinen in 11 Friese Steden

LEEUWARDEN - Het is zo ver: de 11 kunstenaars voor de 11 fonteinen in de 11 Friese steden zijn compleet. Ze zijn afkomstig uit 11 verschillende landen en behoren stuk voor stuk tot het internationale topsegment. Bij de keuze is telkens zorgvuldig gekeken welke kunstenaar het beste zou passen bij de geschiedenis en de actuele situatie van een stad en bij een locatie die tot een plek kan worden waar de mienskip bij elkaar komt.

Bijna altijd is daarbij allereerst contact gelegd met vertegenwoordigers van belangengroepen en (kunst)instellingen in een stad. Op dit moment hebben zich daaruit in 8 van de 11 steden zogeheten fonteincommissies gevormd. In overleg met andere inwoners denken zij mee over een geschikte locatie, organiseren voor ‘hun’ kunstenaar een welkomstprogramma en bieden hem of haar de mogelijkheid om zijn werk te presenteren aan de inwoners van de stad.

Tot nu toe zijn al 8 kunstenaars op bezoek geweest en vol inspiratie naar hun atelier teruggekeerd. Van enkele van hen zijn al schetsontwerpen binnen en in het geval van Leeuwarden en Dokkum al publiekelijk getoond. De meeste andere worden dit voorjaar verwacht.

Ondertussen hebben de schoolkinderen van Sloten hun ontwerpen van een fontein geëxposeerd in het museum en zijn andere participatieprogramma’s in voorbereiding, worden gesprekken gevoerd met bestuurders en ambtelijke werkgroepen gevormd en worden lokaal en regionaal mogelijke partners benaderd.

Ook wordt op verschillende niveaus gewerkt aan de nationale en internationale promotie van 11Fountains, als project dat de 11 prachtige historische steden op een unieke manier met elkaar verbindt, het cultuurtoerisme nieuwe impulsen geeft en tegelijk de aandacht vestigt op Friesland als internationale koploper op het gebied van innovatieve watertechnologie.

De kunstenaars en hun steden:

1/ Jaume Plensa (Spanje) voor Leeuwarden

2/ Stephan Balkenhol (Duitsland) voor Sneek

3/ Shinji Ohmaki (Japan) voor IJlst

4/ Jorge & Lucy Orta (Argentinië / Groot Brittannië) voor Sloten

5/ Mark Dion (Verenigde Staten) voor Stavoren

6/ Cai Guo-Qiang (China) voor Hindeloopen

7/ Pascale Marthine Tayou (Kameroen) voor Workum

8/ Johan Creten (België) voor Bolsward

9/ Yinka Shonibare MBE (Groot Brittannië / Nigeria) voor Harlingen

10/ Jean-Michel Othoniel (Frankrijk) voor Franeker

11/ Birthe Leemeijer (Nederland) voor Dokkum