Nieuws

Programmanieuws | ​Positieve reacties op voorlopig ontwerp IJsfontein en de Markt

Birthe Leemeijer met haar ontwerp (Foto Team Horsthuis).

Programmanieuws | ​Positieve reacties op voorlopig ontwerp IJsfontein en de Markt

Delen

Programmanieuws | ​Positieve reacties op voorlopig ontwerp IJsfontein en de Markt

DOKKUM - Op maandag 27 februari zijn in de Grote Kerk in Dokkum de presentaties gegeven van de voorlopige ontwerpen van de IJsfontein en de Markt. Daarbij werd ook verteld over het proces waarbij gemeente en gemeenschap hebben samengewerkt met kunstenaar Birthe Leemeijer, stedenbouwkundige Enno Zuidema en omgevingsarchitect Hanneke Kijne.

De bewoners van Dokkum zijn op allerlei manieren betrokken geweest bij de herinrichtingsplannen en de beste locatie voor de fontein. In september 2015 werd een eerste schetsontwerp gepresenteerd. Hierna is een 'mienskipskommisje' van zo'n 20 vertegenwoordigers gevormd die om de paar weken bijeen is gekomen om input en feedback te geven en mee te kijken en te denken met de stedenbouwkundige ontwerpers en de kunstenaar.

De Markt met de IJsfontein moet een groene ontmoetingsplek worden waar de rijke historie van de plek een waardevolle invulling krijgt.

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de IJsfontein van Birthe Leemeijer. Ze wil met zo weinig mogelijk energie, de meest optimale ijsvorming krijgen. Ook was het een voorwaarde voor Leemeijer dat de fontein gebruik zou maken van groene energie. Het originele plan om zonnepanelen in het plein op te nemen heeft ze moeten opgeven. Technisch is dat door het intensieve gebruik van het plein (nog) niet mogelijk. Samen met de gemeente en de energiecoöperatie wordt er nu gekeken naar andere oplossingen (bijvoorbeeld op daken) en hoe de Mienskip daar ook gebruik van zou kunnen maken.

Lees op de website van Birthe Leemeijer een toelichting op het ontwerp van de IJsfontein.

Bekijk hier een video van de presentatie, inclusief een interview met Birthe Leemeijer. De video is ontwikkeld door Finster op Fryslân.