Nieuws

Programmanieuws | Openbare presentatie fonteinontwerp voor 11Fountains in Bolsward

Delen

Programmanieuws | Openbare presentatie fonteinontwerp voor 11Fountains in Bolsward

BOLSWARD - Het ontwerp van het waterkunstwerk voor de stad Bolsward is klaar. Publiek en media zijn zaterdag 26 november van harte welkom in de Broerekerk. Hier wordt het ontwerp van de Belgische kunstenaar Johan Creten tussen 14.00 en 17.00 uur getoond.

Johan Creten heeft Bolsward meerdere malen bezocht en daarbij met verschillende inwoners en gemeentelijke projectleiders overleg gehad over de juiste plaats voor een fontein. In overleg met de recent opgerichte Fonteincommissie is daar het plein van de Broerekerk als voorkeurslocatie uit voortgekomen. Creten beschreef zijn enthousiasme in een brief aan de fonteincommissie: ,,Wat een indrukwekkende maar ook tragische plek. Die dreigende gevel vol geschiedenis, gotiek in al zijn pracht. Maar ook, wat een moeilijke plek. Steeds ontbrak er iets aan alles wat ik bedacht. Tot ik bij een van mijn bezoeken naar de vorm van de gevel keek, in tegenlicht, en plots had ik die revelatie: een vleermuis.”

Creten schreef ook: ,,Ik ontdekte dat er bij Bolsward in het dorp Tjerkwerd zeer bijzondere vleermuizen huizen. Dus begon ik te boetseren en te schetsen, waarbij ik onder meer geïnspireerd werd door de ‘Gargouilles’ op de gotische kathedralen. Ze hebben daar een beschermende functie, schrikken de donkere krachten af.”

Johan Creten

Johan Creten (1963) begon in de jaren tachtig te werken met keramiek, wat toen absoluut not done was binnen de beeldende kunst. Nu is keramische kunst volkomen geaccepteerd en worden er grote tentoonstellingen aan gewijd. Creten wordt alom beschouwd als een van de wegbereiders hiervoor. Zijn vaak in prachtige kleuren geglazuurde kleisculpturen en grootschalige bronzen beelden worden wereldwijd tentoongesteld in belangrijke galeries en musea en zijn zeer gewild bij grote, particuliere verzamelaars.

Over 11Fountains

Met 11Fountains krijgt ieder van de Friese Elf Steden een fontein, ontworpen door elf internationaal gerenommeerde kunstenaars uit elf verschillende landen. De fonteinen – of eigenlijk waterkunstwerken – blijven na 2018 staan en worden nieuw cultureel erfgoed.

11Fountains is een idee van kunstcriticus en tentoonstellingsmaker Anna Tilroe. Inspiratiebron waren de prachtige historische elf steden met hun vele kunst- en cultuurschatten, de gemeenschapszin bij de bewoners én het feit dat Friesland internationaal koploper is op het gebied van watertechnologie. Met de elf fonteinen worden de elf steden via de kunst op een unieke wijze met elkaar verbonden, ontstaan nieuwe ontmoetingsplekken voor de gemeenschap en wordt Friesland een nieuwe bestemming voor het internationale cultuurtoerisme.