Nieuws

​Politici van de toekomst verbinden talenten

Delen

​Politici van de toekomst verbinden talenten

LEEUWARDEN – Politieke talenten uit Brussel en Den Haag brachten donderdag een bezoek aan Leeuwarden. Ze werden op de Blokhuispoort geïnformeerd over Leeuwarden-Fryslân 2018 en kregen later op de middag een rondleiding bij Wetsus.

De groep bestond uit elf assistenten van parlementariërs en verbleven op uitnodiging van SNN (het Samenwerkingsverband Noord-Nederland) twee dagen in het Noorden.

Drie Nederlandse jonge bestuurders in de dop kozen voor een verblijf in Leeuwarden en kregen op de Blokhuispoort uitleg over Leeuwarden-Fryslân 2018. Gastheer Jelle Burggraaff vertelde hun over de projecten, het doel en de missie van het fenomeen culturele hoofdstad van Europa.

Burggraaff, die namens Leeuwarden-Fryslân 2018 de contacten met het buitenland onderhoudt, is blij met de interesse uit Den Haag en Brussel: ,,De jonge parlementariërs waren enthousiast en gaven aan graag te willen helpen om ons project zichtbaarder te maken in Brussel. Het is daarom goed dat deze contacten gelegd zijn."

De groep sprak in het voormalige cellencomplex van de Blokhuispoort met verschillende ondernemers, ontmoette uitwisselingsstudenten en wandelde daarna naar de Kanselarij, waar het kenniscentrum voor jonge ondernemers van Leeuwarden-Fryslân 2018 wordt ontwikkeld.

Het centrum moet een broedplaats voor talent worden. Twee exponenten daarvan zijn Gino van der Baan en Robert Terpstra. Van der Baan werkt aan een bijzondere virtual reality expositie waarin kunstenaars letterlijk op de vierkante meter hun werk tentoonstellen. Terpstra biedt ondernemers kansen door hun producten dankzij '360 graden fotografie' optimaal in de etalage te zetten.

Het programma over Leeuwarden-Fryslân 2018 kreeg aan het einde van de dag een vervolg op Schiermonnikoog. Daar werd de groep door Nynke Rixt Jukema uitgebreid geïnformeerd over Feel the Night, één van de programmaonderdelen in 2018.

Het was de eerste keer dat SNN de politici van de toekomst op deze wijze met Leeuwarden-Fryslân 2018 verbond. Jelle Burggraaff: ,,Men zal dit tweedaagse bezoek evalueren, maar wat ons betreft zal dit soort kruisbestuivingen vaker plaatsvinden. Het is namelijk een prima voorbeeld van verbinding zoeken. Tussen Europa en onze provincie."

De rondleiding bij Leeuwarden-Fryslân 2018 was georganiseerd vanuit Knowledge2018, een gezamenlijk initiatief van Stenden en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Foto Gerwin Veenstra en Adam de Vries.