Nieuws

​Paul Visschedijk | ‘Cultuur brengt mensen bij elkaar’

Delen

​Paul Visschedijk | ‘Cultuur brengt mensen bij elkaar’

GYTSJERK – ,,We hebben iemand met grijs haar, uit het bedrijfsleven nodig”. Zo klonk letterlijk het verzoek aan Paul Visschedijk, ergens in 2012. De ervaren ondernemer was gevraagd als voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Kulturele Haadstêd 2018.

Visschedijk zei ja tegen de baan waarna zich een even turbulent als geslaagd avontuur voltrok. De man die ,,altijd in het bedrijfsleven” werkzaam was geweest, bekleedde plots een rol in de softsector. ,,In het bedrijfsleven is nog erg sprake van hiërarchische componenten, hoewel dat nu ook wel snel verandert. Dat is een verschil met de culturele sector, waar de lagen minder duidelijk zijn. Cultuur brengt mensen bij elkaar. Dát is een voorname les voor mij geweest.”

Heineken
Visschedijk begon zijn maatschappelijke carrière bij Heineken dat hem in het Afrikaanse land Tsjaad en op het Caribische eiland St. Lucia stationeerde. De Twentenaar, die zijn opleiding aan de Technische Universiteit van Eindhoven genoot, werkte zich gedurende zijn loopbaan naar de top in verschillende bedrijven, met name gericht op de voedselbranche.

Hij maakte deel uit van de directie van onder meer Gist Brocades, Suiker Unie, Sensus en was vijftien jaar General Manager van CSK Food. ,,En juist mijn opgedane ervaringen in die baan kon ik goed bij Culturele Hoofdstad kwijt.” Paul Visschedijk zag veel parallellen in de grote mate van verantwoordelijkheid, die hij trof bij zijn collega’s in De Blokhuispoort en zijn team binnen CSK.

,,We hebben met CSK Food De Blokhuispoort eens een dag afgehuurd en iedereen mocht zichzelf letterlijk tentoonstellen. Laat maar zien wat je in huis hebt, was de opdracht, en iedereen kreeg een eigen cel waarin hij of zij exposeerde.” Het beoogde doel – mensen moeten zichzelf als ondernemer zien – slaagde. Het waren kleine, persoonlijke successen die anders vermoedelijk niet waren opgemerkt. ,,Iemand toonde zijn verzameling tractorfolders uit Amerika. Het was een uitgebreide collectie. Hij beschikte op die manier feitelijk over een omvangrijk kennissennetwerk in de Verenigde Staten. Het is maar net hoe je tegen de zaken aankijkt.” Die manier van kijken, een andere benadering, leerde Paul Visschedijk van de collega’s met wie hij binnen team 2018 samenwerkte.

Constructieve kracht
In 2012, toen Leeuwarden nog slechts één van de vijf genomineerden steden was, voelde het project allesbehalve als een luchtkasteel. Voor een dergelijk omvangrijke organisatie draaide de Fries zijn hand immers niet om, vermoedde Paul Visschedijk: ,,Het mooie van de mensen in deze provincie is de gemeenschappelijke kracht die zich aandient op het moment dat er iets speciaals plaatsvindt. Ja, dan is de Elfstedentocht natuurlijk het ultieme voorbeeld. Dat ligt in Brabant anders. Wij liggen hier in Friesland niet snel wakker van grote dingen.

In november van dat jaar vielen Den Haag en Utrecht af. Leeuwarden, dat met de kleinste begroting werkte, gold te midden van Eindhoven en Maastricht als outsider. Die rol werd vervolgens met verve vertolkt, vindt Visschedijk.

Het thema (mienskip) kreeg de bijvoeglijke bepaling iepen ervoor. Een feest voor iedereen, ongeacht de afkomst of maatschappelijke positie. Visschedijk: ,,We hadden en hebben een kleine organisatie. Het was daarom relatief eenvoudig om ons goed op de internationale jury voor te bereiden. Op alle mogelijke vragen, we hebben er ettelijke honderden geoefend, hadden wij een antwoord. En toen we onze presentaties voor de jury deden lieten we juist onze jongere teamleden aan het woord. Het was dus niet alleen het old-boys-network dat het deed, zoals bij de andere steden.

Raad van Toezicht

Visschedijk, die in mei door Wiebe Wieling in de Raad van Toezicht werd opgevolgd, koestert de oorspronkelijke gedachte van de stichting Kulturele Haadstêd. Die beoogt een Friese plek op een Europees podium. ,,Het moet in tegenstelling tot Simmer 2000, niet alleen een Fries cultuurfeest worden. De kritiek, dat in aanloop naar 2018 met te weinig Friezen wordt samengewerkt, deel ik niet. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met professionals en dan is afkomst van ondergeschikt belang.” Bovendien is het vaak interessant vreemdelingen naar je eigen cultuur te laten kijken en de waardevolle dingen te laten zien.

Paul Visschedijk was voorzitter van een RvT die verder bestond uit onder anderen Jouke de Vries, Barbara Hempen en John Bonnema. Laatstgenoemde beheert binnen Leeuwarden-Fryslân 2018 nu als directielid de portefeuille financiën. De nieuwe Raad van Toezicht bestaat uit Diana Monissen, Dianne Zuidema, Annabelle Birnie, Andre Regtop en eerder genoemde Wiebe Wieling.

Onderscheiding
2013 werd in meerdere opzichten een succesvol jaar voor Paul Visschedijk. In maart werd hij koninklijk geridderd. CSK Food Enrichment was onder zijn leiding in omzet verdubbeld en gegroeid van 45 naar 180 arbeidsplaatsen. De onderscheiding betrof vooral alle activiteiten daarbuiten in het Millenium Comité, in diverse onderwijs functies en in Innexus.

Later dat jaar, in september, volgde de kers op de taart.

Paul Visschedijk: ,,Op 12 juli boden we het bidbook aan in Amsterdam, op 6 september hoorden we dat we gewonnen hadden. Ik stond met vele honderden anderen op het Hofplein in Leeuwarden toen het verlossende antwoord uit Amsterdam kwam. Dat moment vergeet ik nooit meer.”

Hij blijft betrokken bij het project, al is zijn rol nu minder nadrukkelijk dan als toezichthouder en kort als kwartiermaker. ,,Ik ben betrokken bij twee projecten uit het bidbook. Ik help en adviseer. Ontzettend leuk om te doen.” Stilzitten is voor de liefhebber van roeien, paardrijden en volleybal geen optie. Hij besteedt onder andere tijd aan Ljouwert Culinair, het evenement dat hij zelf ooit naar Leeuwarden haalde, en met zijn echtgenote bezoekt hij theaters en exposities en was hij in juni nog een paar dagen op Oerol. Paul Visschedijk is daarnaast nog voorzitter van Innexus, een samenwerkingsverband van verschillende noordelijke foodbedrijven.

En op de momenten dat hij vrij is, dan is Paul Visschedijk graag in zijn tuin in Gytsjerk. Daar timmert hij een boomhut in elkaar. Voor zijn kleinkinderen. Want opa heeft meer tijd voor hen.