Nieuws

Ontwerp Taalekspo Leeuwarden bekend: Lân fan Taal krijgt taalbelevingscentrum

Delen

Ontwerp Taalekspo Leeuwarden bekend: Lân fan Taal krijgt taalbelevingscentrum

LEEUWARDEN - Op het Oldehoofsterkerkhof komt een nieuw gebouw met tribune, een blikvanger. Powerhouse Company is het architectenbureau dat de definitieve ontwerpen voor de Taalekspo in Leeuwarden gaat maken. Het taalbelevingscentrum wordt in 2017 gerealiseerd. Binnen onderga je een multimediale taalbeleving. Buiten vindt in 2018 elke avond een audiovisueel spektakel plaats met projecties op de Oldehove en omliggende gebouwen. Het plein is ook de plek voor meerdere festivals.

Het ontwerp van het Rotterdamse bureau werd door een deskundige jury onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade gekozen uit zes voorstellen. De inzendingen moesten aan diverse voorwaarden voldoen. Zo moest het gebouw aan de buitenkant een permanente tribune bevatten, waar de bezoeker bijvoorbeeld tijdens de festivals op het plein kan plaatsnemen.

Lân fan Taal gaat over de noodzaak van én de liefde voor taal. Er komt een zinnenprikkelend educatieprogramma voor taalgebruikers van alle leeftijden. Meertaligheid en de (Fryske) taaleducatie vormen daarvan de kern. Educatie heeft natuurlijk een link met andere elementen van Lân fan Taal, zoals de projecten ‘DNA van Leeuwarden’ en de Talentuin. In 2018 reist een mobiel taalfestival langs bestaande unieke activiteiten, festivals en locaties in Fryslân. Elke week strijkt de Taalkaravaan ergens anders neer met (intieme en grote) taalactiviteiten op het gebied van theater, literatuur, muziek en film.

In San Sebastian, nu culturele hoofdstad van Europa, is het initiatief ontstaan om (het creatieve proces rond) literatuur in kleine en minderheidstalen zichtbaarder te maken. Naast Fryslân doen sowieso Baskenland, Ierland, Slovenië en Macedonië mee.

Bij de provincie Fryslân en Leeuwarden-Fryslân 2018 zijn al 100 ideeën binnengekomen voor activiteiten en projecten op het gebied van taal. De komende periode wordt er gekeken welke kunnen aanhaken bij Lân fan Taal. Ook is er nog ruimte voor nieuwe, interessante plannen. Bovendien: op het open podium kan iedereen met een goed idee meedoen. Kijk voor meer informatie op lanfantaal.frl.