Nieuws

Ondertussen | ​Tentoonstelling The Culture of Ageing geopend in Valletta

Curator Lennard Dost leidde vol enthousiasme de vele bezoekers rond van ‘zijn’ tentoonstelling. Foto Elisa van Brockdorff

Ondertussen | ​Tentoonstelling The Culture of Ageing geopend in Valletta

Foto Elisa van Brockdorff

Delen

Ondertussen | ​Tentoonstelling The Culture of Ageing geopend in Valletta

VALLETTA - Het VIVA (Valletta International Visual Arts) Festival, dat loopt van augustus- tot oktober 2015, is in volle gang. In de aanloop naar 2018 initieerde Valletta2018 vorig jaar de Curatorial School om de hedendaagse kunst en performing arts op de eilanden Malta en Gozo te stimuleren. Dat lukt wonderwel. Rudi Wester was één van de bezoekers en deed verslag.

Opeens is Valletta met zijn tientallen monumentale gebouwen en rijke geschiedenis, het internationale platform geworden voor een bruisende hedendaagse kunstscene. In dit kader werd aan de Nederlandse curatoren Mare van Koningsveld en Lennard Dost, die in 2014 drie weken lang lessen volgden aan de Curatorial School, gevraagd een tentoonstelling in Valletta te maken.

Het is 31 augustus acht uur ’s avonds als ik het beeldschone, oude St James Cavalier Centre for Creativity binnen wandel om de opening van de tentoonstelling The Culture of Ageing bij te wonen. Buiten is het 30 graden, binnen is het nog veel warmer door het ontbreken van airco. Zwetend in zijn witte overhemd leidt curator Lennard Dost vol enthousiasme de vele bezoekers rond van ‘zijn’ tentoonstelling.

Zijn partner, curator Mare van Koningsveld, doet in enthousiasme niet voor hem onder. En terecht, ze hebben beiden een indrukwekkende tentoonstelling neergezet met internationaal bekende kunstenaars als de Spaanse Libia Castro en de Ijslander Òlafur Òlafsson, de Turkse Ferhat Õzgür en de Maltese Kristina Borg, Vince Briffa en Gilbert Callega. Ook de Friese kunstenares Femke Bakker is vertegenwoordigd met tekeningen, die ze in augustus maakte van kamers in bejaardentehuizen in Malta.

Want, zo constateerden Van Koningsveld en Dost bij hun grondige research voor dit gezamenlijke project van Leeuwarden-Fryslân2018 en Valletta2018, er wordt met ouderen in Malta en in Nederland verschillend omgegaan. Verzorgden vroeger kinderen en familieleden hun ouders op Malta, nu zijn er overal bejaardentehuizen voor hen neergezet.

In Nederland is de tendens juist andersom. En 20 procent van de Maltese bevolking is 65 jaar of ouder. Daarom draait The Culture of Ageing vooral om vragen als: hoe gaat een maatschappij met ouderen om? Welke rol spelen ouderen in verschillende landen? En is er een cultuur van ouderen? De meeste indruk op mij maakte, in dit verband, de video van Ferhat Õzgür. Daarin zie je twee oudere Turkse dames van wie de een, een christelijke lerares, probeert haar moslim-vriendin met hoofddoek en gewikkeld in veel lagen kleren, ervan te overtuigen van kleding te wisselen. Na lang tegenstribbelen (“zonder hoofddoek voel ik me naakt”) en onder veel gegiebel lukt het. Trots poseren ze beiden aan het eind voor de camera, onherkenbaar veranderd.

In het kader van deze tentoonstelling organiseerden Van Koningsveld en Dost verschillende rondetafelgesprekken met internationale kunstenaars , curatoren en academici als Leo Delfgaauw, onderzoeker aan de Hanze Hoogeschool in Groningen. Vertoonden ze – zeer succesvol- bioscoopfilms als Boyhood. En vroegen ze een tiental jonge Maltese kunstenaars en kunstgeschiedenisstudenten om in het Museum of Archeology in debat te gaan met een, oude, conservator van het museum over hoe dit eigentijdser ingericht kan worden. Met een bewonderenswaardige nieuwsgierigheid hoorde de conservator de jonge hemelbestormers aan.

Kortom, Mare van Koningsveld en Lennard Dost hebben met deze tentoonstelling een visitekaartje van formaat afgeleverd. Samen hopen we, met medewerking van Valletta2018, een gelijksoortige expo in Leeuwarden /Fryslân in 2016 te kunnen maken. Met Friese ouderen uiteraard.

De tentoonstelling is nog te zien tot 27 september in St James Cavalier in Valletta.

Rudi Wester