Nieuws

Ondertussen... | ​Syrische bootvluchtelingen meren aan op Myn Skip

Delen

Ondertussen... | ​Syrische bootvluchtelingen meren aan op Myn Skip

LEEUWARDEN - Myn Skip, zo heet de theatervoorstelling van Anne de Groot. De studente verwerkte de ervaringen van twee Syrische bootvluchtelingen tot een theaterstuk dat dinsdag, tijdens het bevrijdingsfestival, in de Prinsentuin wordt verteld.

,,Wissam en Amar staken in 2014 de Middellandse Zee over", vertelt Anne. ,,Habib ging hen in 2002 voor als vluchteling uit Afghanistan en maakt inmiddels actief deel uit van onze mienskip." De studente aan NHL maakt zo bewust een link met Leeuwarden-Fryslân 2018.

Myn Skip is gebaseerd op de belevenissen van Wissam en Ammar. Hun verhaal wordt verteld door Gjalt de Jong (o.a. presentator tijdens het jaarlijkse skûtsjesilen) en muzikaal begeleid door Paul Siemensma. De voorstelling wordt vanaf 13.30 uur (en daarna elk uur tot 17.30 uur) op een boot, hoe toepasselijk, aan de achterzijde van de Koperen Tuin uitgevoerd.

Taekwondo Academie

Tûmba omarmt het initiatief van Anne de Groot, een voormalig stagiaire, en nodigt het publiek uit om dinsdagmiddag met de vluchtelingen te komen praten. De gesprekken zijn om 15.00 en 17.00 uur, tussen de voorstellingen van Myn Skip door.

De Syrische Wissam en Ammar hebben inmiddels een verblijfsstatus voor vijf jaar gekregen. Habib Kazemi vluchtte in 2002 uit Afghanistan en is inmiddels leraar aan het Alfa-college in Groningen. In de avonduren leidt hij als hoofdcoach zijn eigen Kazemi Taekwondo Academie die meer dan negentig leden telt. Daarnaast richtte hij met de Hindeloper kapitein Martin Remeeus, die in 2011 met zijn schip per toeval 226 bootvluchtelingen redde, de Stichting Momentum op.