Nieuws

Ondertussen | Slagwerkgroep Syncoop blij met cheque Friese BurgeMeesterwerken

Delen

Ondertussen | Slagwerkgroep Syncoop blij met cheque Friese BurgeMeesterwerken

DRACHTEN - Slagwerkgroep Syncoop heeft maandagavond een cheque ter waarde van 1.500 euro gekregen. De muzikanten van Talant, maatschappelijk partner van Leeuwarden-Fryslân 2018, kunnen het geld goed gebruiken. ,,Want onze trommels klinken niet meer zo mooi."

Het geld is bijeengebracht dankzij een veiling in maart, waar schilderijen van Friese burgemeesters onder de hamer gingen. De veiling vond plaats tijdens de Business Contact Dagen Noord, de zakenbeurs in het WTC Expo. De ongeveer twintig doeken zijn in oktober 2015 gemaakt. Onder leiding van de kunstschilders Anne Feddema en Carola Witteveen. De workshop was in het atrium van het WTC Hotel dat net als het WTC Expo belangeloos meewerkte.

Het mienskipsproject leidde tot enthousiasme onder de schilderende hobbyisten die in bijna alle gevallen bijzondere doeken maakten. BurgeMeesterwerken dus. De veiling in maart van dit jaar werd opgeluisterd met een mini-concert van Syncoop. Maandagavond, tijdens de tweewekelijkse oefensessie bij Talant in Drachten, werden de musici met het resultaat van de opbrengst verrast.

Een van de trommelaars wilde wel een gokje wagen. Gevraagd naar het vermoedelijke eindbedrag op de cheque antwoordde hij: ,,Ik heb in de wandelgangen gehoord dat we ongeveer één miljoen euro krijgen. Klopt dat?" Hij zat er een paar nullen naast, maar dat drukte de pret allerminst. Syncoop krijgt derhalve 1.500 euro en is er blij mee.

De cheque werd uitgereikt door Ed van Dijk, met zijn bedrijf Art Connection de grote initiator van het project. Henk Caro, fanatiek lid van Syncoop, nam het papier dankbaar in ontvangst. In het bijzijn van onder anderen Talant-directeur Auke Jelle Kingma gaf Syncoop daarna een spetterend optreden. En ook al sloegen ze op (nog) oude trommels, het concert klonk als een klok.

Ook een optreden van Syncoop meemaken? De groep is eind juni weer geboekt door CityProms (23, 24, 25 en 26 juni) in Leeuwarden.

Bij de foto: Syncoop is hartstikke blij met het geld voor nieuwe instrumenten.