Nieuws

Ondertussen | Op ontdekkingstocht in de stad die 'nooit wat het weest'

Delen

Ondertussen | Op ontdekkingstocht in de stad die 'nooit wat het weest'

LEEUWARDEN - Hoe kan het eigenlijk dat Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 is? Hoe heeft die stad dat voor elkaar gekregen? Het is een vraag die volgende week vrijdag, 19 juni, zeker aan bod komt. Want dan opent Leeuwarden zijn deuren voor een omvangrijke stadsexpeditie. De invasie bestaat uit een groep van naar verwachting 75 mannen en vrouwen, afkomstig uit alle delen van het land.

De expedities zijn een initiatief van Nieuw Nederland, Steden in Transitie. Dit platform, een idee van Pakhuis De Zwijger (Amsterdam), laat mensen vertellen over de veranderende rol van steden in de samenleving. Stadmakers, zoals deze mensen worden genoemd, komen in het platform samen en delen hun ervaringen. Dat gebeurt online en middels deze stadsexpedities.

Sjoerd Bootsma, artistiek leider van Welcome to the Village en een van de schrijvers aan het bidbook voor Culturele Hoofdstad van Europa 2018, is blij dat zijn stad stilaan van het cynisme is bevrijd. ,,Dat motto, ut het nooit wat weest en it sil nooit wat wurde, is een tijd geleden de prullenbak ingegaan. En terecht natuurlijk."

Bootsma is blij met de komst van de expeditie, na steden als Leiden, Utrecht, Eindhoven en Groningen de zevende in de rij. ,,Het is mooi om te laten zien welke bijzondere verandering onze stad heeft ondergaan. Want dat Leeuwarden een stad in transitie is, dat moge duidelijk zijn."

Er zijn vrijdag drie verschillende routes uitgezet. Eén route staat in het teken van onze voedselketen. Bootsma: ,,We gaan letterlijk met de poten in de klei en krijgen het verhaal te horen van Nederlands bekendste koe: Janneke."

De plekken waar de expeditie verder passeert zijn onder andere de Doarpstûn Snakkerburen, de Academie voor Popcultuur, Podium Asteriks, de Loods van Welcome to the Village en Neushoorn.

Ook bezoekt een groep het gebied Nieuw Stroomland, aan de rand van Leeuwarden. In dit gebied kunnen bedrijfsleven, overheid en burgers samen experimenteren met duurzame technologie, nieuwe samenwerkingsvormen en nieuwe wet- en regelgeving.

Wie nog mee wil kan hier klikken (scrollen naar onderaan de pagina).