Nieuws

Ondertussen | Ontsnappen uit de Esch Cape is beslist geen appeltje-eitje

Delen

Ondertussen | Ontsnappen uit de Esch Cape is beslist geen appeltje-eitje

LEEUWARDEN – Een ruimte waarin ontsnappen erg moeilijk is: de kubus in het atrium van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden is behoudens een eyecatcher vooral een uitdaging. Vele honderden hebben sinds vorige week een poging gedaan. Soms succesvol, soms niet. ,,We zijn na onze studies gaan brainstormen", zegt Jeffrey Meijer. ,,En dit is één van de uitkomsten. Een met raadsels en puzzels volgehangen escaperoom die alleen door samen te werken, door verbindingen te leggen, zijn op te lossen. We zijn geïnspireerd door Culturele Hoofdstad én Escher. Anders waren we er nooit aan begonnen."

De Esch Cape een bedenksel van de Leeuwarders Pieter Hoekstra, Jeffrey Meijer en Justin van Vliet. De drie startende ondernemers ontwikkelen vanuit hun onderneming Friesland Boeit mobiele concepten voor serious gaming: altijd in combinatie met kunst.

De kubus is vijf meter lang, breed en hoog. Vormgever Hoekstra maakte de buitenkant: die toont op alle vier de vlakken - honderd vierkante meter - de rijke geschiedenis van Friesland. En die loopt 'Escheriaans' in elkaar over. Van Grutte Pier, de NHL en de Oldehove tot en met het nieuw gebouwde Provinciehuis en een afbeelding van Us Heit.

Wie het kunstwerk betreedt, komt terecht in een historische kamer. De deelnemers, vaak teams van vier of vijf personen, kunnen naar buiten door puzzels, raadsels en mysteries op te lossen. Wie daar niet in slaagt, wordt na 20 minuten vrijgelaten. Samenwerken, creatief denken, associëren en de juiste communicatie zijn essentiële vaardigheden om te kunnen ontsnappen, aldus de bedenkers.

Dat de Esch Cape geen makkie is, bewijst het percentage mislukkingen. ,,Ongeveer 40 procent redt het niet", zegt Meijer. Extra moeilijkheid is de tikkende klok die in de kubus duidelijk zicht- en hoorbaar nog meer druk op de teams legt. Dat geldt ook voor almaar sneller kloppende hartslag, uit de geluidboxen. De snelste tijd is tot nu toe neergezet door een groep studenten. Die stonden na bijna zes minuten weer buiten. ,,Een uitzonderlijke tijd!"

De Esch Cape staat nog tot en met vrijdag in de NHL. Dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.