Nieuws

Ondertussen | Noordelijk Film Festival barst van de premières

Delen

Ondertussen | Noordelijk Film Festival barst van de premières

LEEUWARDEN - Met meer dan 150 films uit 'Groot Scandinavië en de Lage Landen' moge het belangrijkste thema van het Noordelijk Film Festival (NFF) dit jaar duidelijk zijn: de Noordse Focus is met afstand het meest onderscheidende programmaonderdeel. De kaartverkoop ging flitsend van start en op de eerste dag werden meer dan duizend kaartjes verkocht.

Het Noordelijk Film Festival is van woensdag 11 tot en met zondag 15 november in de zalen van Slieker Film en Stadsschouwburg de Harmonie. Niet eerder werd in Nederland zo een divers en omvangrijk aanbod speelfilms, docu's en korte films uit Groot Scandinavië en de Baltische Staten vertoond.

Voor de meeste films geldt bovendien dat ze exclusief voor het festival uit het buitenland geïmporteerd zijn. Een heleboel Nederlandse premières dus.

In ons ‘noorden dichtbij’, de Lage Landen Nederland en België, barst het van de filmmakers die bijzonder werk leveren dat echt de moeite van het kijken waard is. In Cinema van de Lage Landen vertoont het NFF een selectie grote speelfilms, documentaires en korte films uit Nederland en België, maar zoomt daarnaast ook in op regionaal talent.

Insight Europe

Insight Europe legt connecties met andere noordelijke regio’s. Bijna alle films en projecten uit dit programmaonderdeel zijn op diverse manieren verbonden aan Leeuwarden of andere culturele hoofdsteden van Europa.

Sounds & Cinema, wegens succes herhaald, laat de producties zien waarin films en muziek samenkomen: niet alleen meer pop en dance, maar ook filmmuziek, klassiek en jazz. Sound & Cinema kwam mede tot stand door de samenwerking noordelijke concertorganisatoren, zoals Podium Asteriks, Neushoorn, Nokturné, Oranjewoud Festival, FrieJam en CineSonic.

Hoofdstad van de Smaak

Film & Food, een collaboratie van Ark Fryslân en Leeuwarden Hoofdstad van de Smaak, biedt een veelzijdig programma met film en eten. Binnen dit programma (en de randprogrammering) staan duurzame en regionale voedselproductie en versterking van het festivalgevoel centraal.

Tot slot presenteert het Fries Filmarchief het programma Film Mania, over gepassioneerde filmers met een maniakale drift om alles vast te leggen. Specials zijn er onder andere over de enige Leeuwarder Oscarwinnaar Richard Hageman.

Alles over het programma en de kaartverkoop staat op de website van het filmfestival.

Korte film in wereldpremière.

Tijdens het #NFF36 beleeft de film Drie Mensen Vinden Een Auto haar wereldpremière. De film werd gemaakt door een Friese vriendengroep die met hun filmplan de wedstrijd Nieuwe Competitie van het NFF won. Van het prijzengeld (10.000 euro) werd de film gemaakt. De korte film wordt voor de openingsfilm vertoond. Meer hierover staat hier.

Foto uit: Drie Mensen Vinden Een Auto (13 minuten durende film).