Nieuws

Ondertussen | ​Nog tien dagen uitwaaien tijdens Kunstmaand Ameland 2015

Foto Hans Jellema.

Delen

Ondertussen | ​Nog tien dagen uitwaaien tijdens Kunstmaand Ameland 2015

NES (A) - Nog tot en met het einde van november staat Ameland in het middelpunt van (inter)nationale kunst. Het Waddeneiland vormt namelijk voor de 19de keer het decor van de Amelander Kunstmaand. Met meer dan zeventig kunstenaars uit binnen- en buitenland behoort de omvangrijke tentoonstelling inmiddels tot een hoog gewaardeerde internationale tentoonstelling.

De kunstenaars tonen schilderijen, beelden, keramiek en glas op bijzondere locaties. Thema dit jaar is Zee van Licht, waarmee de organisatie van Kunstmaand Ameland aansluit op het in dit jaar door UNESCO uitgeroepen Internationaal Jaar van het Licht. Sinds 2009 behoort de Waddenzee tot het Cultureel Werelderfgoed van UNESCO.

De eilandbrede expositie Kunstmaand Ameland is een cultureel hoogtepunt dat inmiddels is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken kunstevenement, met uitstraling in heel Nederland. De expositie strekt zich uit in alle windrichtingen en laat kunst in de breedste zin van het woord zien. Ook dit jaar is het de organisatie gelukt om met veel zorg en aandacht kunstenaars uit te nodigen met een grote variëteit aan technieken en kunstvormen.

Internationale selectie

Ook dit jaar is de herkomst van de geselecteerde kunstenaars divers. Behalve Nederlandse kunstenaars komt het internationale karakter van het gezelschap tot uiting door deelname uit Zweden, Denemarken, Noorwegen en Duitsland.

Tijdens deze 19e editie van Kunstmaand Ameland is er speciale aandacht voor sculpturen. Bekende kunstenaars zoals Hans van Bentem, Nicolas Dings, Beppe Kessler, Bert Frijns, Rita Kok, Gijs Dragt, Maite Duval en Olaf Mooij exposeren hiertoe hun werken op unieke locaties. Daarnaast zijn er diverse bijzondere buitenprojecten. Meerdere locaties worden met beelden van verschillende materialen ingericht, waarbij beeldhouwers zijn uitgenodigd om workshops en demonstraties te geven.

Overige vormen van kunst

Ook aan liefhebbers van muziek, theater en poëzie is gedacht. De Nederlands Hervormde Kerk in Hollum bijvoorbeeld, biedt letterlijk en figuurlijk een podium voor verschillende bekende artiesten. Zoals de bekende Nederlandse pianist Jan Vayne, het trio Wishfull Singing, dat enkel met zuivere stemmen en een weergaloze podiumexpressie een scala aan emoties oproept en de prachtige zangeres Erna Hemming.

Ook poëzie vormt een belangrijk onderdeel van Kunstmaand Ameland. Gedurende de hele maand november worden op de woensdagen poëzieavonden georganiseerd, met medewerking van het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar. Daarnaast zijn er speciale avonden met onder meer Kersten Freriks en Ellen Deckwitz.

Meer informatie over kunstenaars, podiumkunst, programma en route staat hier. Alle ontwikkelingen zijn te volgen via Facebook en Twitter. De Amelander Kunstmaand duurt nog tot en met 29 november.