Nieuws

Ondertussen... | Met zoontje van vier jaar kilometers vreten in Europa

Delen

Ondertussen... | Met zoontje van vier jaar kilometers vreten in Europa

LEEUWARDEN - Simon Wintermans fietst graag en ver. De 49-jarige Hagenees heeft een bijzondere passie. Sinds 2010 fietst Wintermans van de ene naar de andere Culturele Hoofdstad van Europa. Omdat je ook zonder auto ver kunt komen...

Wintermans stapte maandag (gisteren) op in Mons (België) en zal de komende weken de afstand naar de Tsjechische stad Pilzen beslechten. Een makkie, aldus de ervaren wielrenner. Per e-mail liet Wintermans ons weten dat ,,de afstand tussen beide steden voor mij veel te kort is om er een leuk, lang avontuur van te kunnen maken." En daarom neemt hij dit keer een bijzondere passagier mee: zijn vierjarige zoon Samuel (zie foto).

Wintermans, die al bijna twintig jaar in Hongarije woont en werkt (hij verkoopt antiek), begon zijn monstertochten in 2010. Destijds was Pécs samen met Essen (Duitsland) en Istanboel (Turkije) de Culturele Hoofdstad van Europa. In totaal fietste hij toen 6.600 kilometer. Waarom? Omdat de symboliek - een verbinding maken tussen de verschillende steden - hem aansprak en omdat hij een ecologische boodschap wilde geven: ,,Ook zonder auto kun je heel ver komen."

Zijn eerste fietstocht werd een groot succes, weet Wintermans nog: ,,Dankzij de wekelijkse interviews met mij, die de Hongaarse nationale radio uitzond. Na thuiskomst was ik totaal verrast dat het halve land op de hoogte was en enthousiast bleek te zijn. Daardoor aangemoedigd, besloot ik voortaan elk jaar de steeds wisselende Europese hoofdsteden van cultuur met elkaar op de fiets te gaan verbinden."

Over drie jaar staat de fietstocht van Leeuwarden naar Valletta al in zijn agenda, een slordige 2.700 kilometer. Ergens in de lente, of de vroege zomer vertrekt hij dan vanuit Leeuwarden. Wie nu al meer over deze bijzondere Nederlander wil weten kan zijn blogs lezen. Want Wintermans stapt onderweg vaak af en bezoekt en spreekt bijzondere mensen. ,,Ik ben een soort journalist die op een fiets zit." Wie de fietstocht van Simon en Samuel wil volgen, kan hier klikken.

Met Samuel (,,mijn kleine, maar dappere zoon van vier jaar!") fietste hij gisteren op de eerste dag zo'n honderd kilometer. Wintermans zegt: ,,Samuel gaat het middelpunt worden en dankzij hem is dit jaar de media-aandacht gegarandeerd."