Nieuws

Ondertussen... | Leeuwarder ambassadeurs internationaal gewaardeerd

Delen

Ondertussen... | Leeuwarder ambassadeurs internationaal gewaardeerd

LEEUWARDEN - Henk Leutscher en zijn collega's tonen zich al bijna twee jaar ware ambassadeurs van Leeuwarden. Namens A Guide to Leeuwarden organiseren zij stadswandelingen. Tijdens die rondleidingen wordt 2018, het jaar van Culturele Hoofdstad van Europa, niet vergeten.

Dat A Guide to Leeuwarden ook in het buitenland gemakkelijk wordt gevonden, blijkt wel uit de toenemende drukte. Zelfs op een regenachtige dag, zoals afgelopen zaterdag, verzamelden zich rond het vertrekpunt bij de Oldehove nog zo'n twintig belangstellenden.

Henk Leutscher, die zijn Free Tours samen met Peter Postma in augustus 2013 startte, leidde het internationale gezelschap van Amerikanen, Canadezen, Duitsers, Belgen én Groningers, langs enkele iconen van de stad. Natuurlijk werden de Oldehove en Mata Hari niet vergeten, maar wat opvalt, is dat de informatie een tikkeltje anders is dan wat tijdens een reguliere toeristenrondleiding wordt verteld.

Henk Leutscher vertelt bijvoorbeeld over het werk van graffitikunstenaar LJ van Tuinen, laat in de Tweebaksmarkt en Eewal zien waarom er pelikanen op de gevels staan en deelt andere opmerkelijke, originele wetenswaardigheden met zijn bezoek. De wandeling eindigt in De Blokhuispoort waar uitgebreid wordt verteld over Leeuwarden-Fryslân 2018.

Alles gebeurt op basis van no cure no pay. Oftewel: wie zich niet heeft vermaakt, hoeft in principe niets te betalen. Na afloop van de tour bepaalt de bezoeker zelf wat hij de tour waard vindt.

Internationale erkenning

De stadswandelingen vallen in de smaak, zoveel werd gisteren duidelijk. A Guide to Leeuwarden won namelijk het Tripadvisor Certificaat van Uitmuntendheid 2015. Tripadvisor houdt als grootste reiswebsite de beoordelingen van de deelnemers aan (stads)wandelingen in binnen- en buitenland bij.

Er wordt gelet op de kwaliteit, kwantiteit en de hoeveelheid recente beoordelingen en meningen van reizigers over een periode van twaalf maanden. ,,Het winnen van dit certificaat is een geweldige waardering", vindt Henk Leutscher, die vooral de deelnemers aan de wandelingen dankbaar is: want zij bezorgden A Guide to Leeuwarden immers zoveel goede recensies.

Vorig jaar werd de Leeuwarder Free Tour door Tripadvisor uitgeroepen tot de meest gewaardeerde activiteit van Leeuwarden. De reiswebsite reageerde in een persbericht. ,,Het doet TripAdvisor goed om de uitzonderlijke gastvrijheid bedrijven zoals A Guide to Leeuwarden te eren, die constant waardering en erkenning hebben gekregen van reizigers op de website", aldus Marc Charron, voorzitter van TripAdvisor Business.

Elke zaterdag vertrekt een gids van A Guide to Leeuwarden vanaf het Oldehoofsterkerkhof. Aanmelden is niet nodig. De stadswandeling wordt in het Engels gegeven als er buitenlandse gasten bij zijn. Elke eerste zaterdag van de maand is een Street Art Tour, dat zich op de kunst(uitingen) in de openbare ruimte richt.

Ook worden biertours, Nassautours en stadswandelingen op aanvraag gegeven. Meer informatie staat op www.aguidetoleeuwarden.nl.

De foto is zaterdag gemaakt door Humphrey Paap.