Nieuws

Ondertussen | ​Japans topporselein in de etalage van Culturele Hoofdstad

Ondertussen | ​Japans topporselein in de etalage van Culturele Hoofdstad

Jelle Burggraaff te midden van zijn Japanse gasten.

Delen

Ondertussen | ​Japans topporselein in de etalage van Culturele Hoofdstad

LEEUWARDEN – Japans porselein in de tentoonstelling Migrating Ceramics, een grote Princessehof-tentoonstelling in Arita en een uitwisseling van Japanse en Nederlandse designers in aanloop en tijdens het Culturele-Hoofdstad-van-Europajaar. Afgelopen week bezocht een delegatie uit het land van de Rijzende Zon de Friese hoofdstad.

Shinya Sakai en Takeshi Murayama spraken met onder anderen Kris Callens (directeur Keramiekmuseum Princessehof en Fries Museum) en Jelle Burggraaff die de internationale betrekkingen namens Leeuwarden-Fryslân 2018 coördineert. Het tweetal blikt kort terug.

,,Het is belangrijk om dergelijke contacten warm te houden”, zegt Burggraaff. ,,Dit jaar is de eerste grote internationale porseleinconferentie in Arita. Tijdens het werkbezoek hebben we gesproken over het plan om de tweede conferentie in 2018 in Leeuwarden te houden.”

Arita geldt nog altijd als de bakermat van het Japanse porselein. Callens: ,,Keramiekmuseum Princessehof zoekt de samenwerking met internationale musea en kunsthallen. Het bezoek uit Japan bood ons daarom een uitgelezen mogelijkheid de onderlinge relatie verder uit te diepen. En dat is wat mij betreft gelukt.”

In aanwezigheid van Job Meihuizen, de gastcurator voor Migrating Ceramics, spraken Callens en zijn gasten uitgebreid over de eventuele partnerschappen. Het leidende onderwerp van gesprek was Migrating Ceramics, een tentoonstelling die vooral gaat over de verbinding tussen oost en west. Over hoe keramiek uit China, Korea en Japan via Nederland de rest van Europa bereikte.

Callens: ,,De expositie gaat dieper in op dit, vooral historische, deel van de geschiedenis. De moderne kant vertelt over de nog immer springlevende porseleinindustrie. Dit verhaal belicht het bijzondere werk van de designers en toont het keramiek dat al eeuwenlang door de verschillende productiecentra vervaardigd wordt.”

In november vertrekt Kris Callens naar Arita en bezoekt hij de internationale conferentie. Dit jaar staat de Japanse stad in het teken van Arita400 en wordt grofweg 400 jaar keramiekgeschiedenis gevierd. Jelle Burggraaff ontving zijn gasten in De Blokhuispoort. ,,Men was enthousiast. Zowel over de samenwerking met onze musea als de deelname aan het programma van Culturele Hoofdstad van Europa 2018.”