Nieuws

Ondertussen in... Fryslân | Film verbindt 'Friese Rednecks' met de stad

Delen

Ondertussen in... Fryslân | Film verbindt 'Friese Rednecks' met de stad

LEEUWARDEN - ,,Is er een betere verbinding tussen stad en platteland denkbaar dan deze film?" De vraag stellen is hem beantwoorden. Op 22 maart gaat in Leeuwarden de film Rûchhouwers in première. Een film over de autocross en de rol die de sport in het leven van vooral de plattelanders speelt.

Het gaat over de ,,Friese Rednecks", zoals filmmaker Wilfried Bijma zijn hoofdrolspelers noemt. Want Rûchhouwers, dat zijn het. Bijma koos voor zijn première bewust voor bioscoop Tivoli, in Leeuwarden. ,,Er rijden op 22 maart bussen met rûchhouwers naar de Friese hoofdstad. Geheel volgens de filosofie van culturele hoofdstad die het begrip 'verbinden' omarmt." De film portretteert Friese coureurs uit de Stockcar, autocross en Banger Races.

Bijma zoekt in zijn 1 uur en 20 minuten durende productie naar het antwoord op de vraag: waarom is autocross toch zo populair en wat zijn de rijders eigenlijk voor mensen? ,,Veel van de autocrossers leven volledig voor hun sport. Als ze niet aan het racen zijn, dan zijn ze wel hard aan het werk in garages en schuren om de auto's klaar te maken voor de races."

In 'Rûchhouwers' volgen de camera's een paar Friese rijders bij hun races. Van de stockcar World Final met 10.000 toeschouwers in Coventry tot de typisch Friese autocrossen in Hallum, Blauwhuis en de Frije cross in Blije. De film kwam dankzij crowdfunding tot stand. Met steun van sponsors en publiek (Bijma: ,,De mienskip.") werd 15.000 euro opgehaald.

Meer informatie over de film staat op www.ruchhouwers.nl en www.facebook.com/Ruchhouwers.

Na afloop is een premièreparty in Fire Palace, net als Tivoli aan de Nieuwestad gevestigd. Daar zijn optredens van De Hûnekop, die de titlsong (hieronder) schreef, Jack Bottleneck & band en DJ Purno & de Klompenman. Er zijn nog kaarten voor de première en de afterparty.