Nieuws

Ondertussen in... Fryslân | Alle deuren wagenwijd open tijdens Trekfestival

Delen

Ondertussen in... Fryslân | Alle deuren wagenwijd open tijdens Trekfestival

DOKKUM - Het Trekfestival op en rondom het Lauwersmeer is van 27 tot en met 29 maart. Op dertig plaatsen zetten kleine toeristische ondernemers hun deuren wagenwijd open. In de havens, musea, campings, 'bed and breakfasts' en restaurants wordt de festivalbezoeker getrakteerd op theater, muziek, kunst, eten en meer.

Met een oppervlakte van maar liefst 625 vierkante kilometer is het festival de grootste 'trek-er-op-uit-markt' van Nederland. De voorstellingen in het natuurgebied beloven, aldus de organisatie, een trektocht langs louter hoogtepunten. De openingsact wordt gedaan door Sytze Pruiksma en Theunis Piersma van King of the Meadows, project van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Meevaren op De Groene Eenvoud

'Trek' is een festival van het Lauwersmeergebied en wordt mogelijk gemaakt door de inzet van een groep bewoners die sterk in hun regio geloven. Ze zijn de drijvende kracht achter de dertig pleisterplaatsen die een weekend land als festivalpodium fungeren. Zij bepalen de invulling van het programma.

De gemeenten Dongeradeel, Kollumerland en De Marne - die de vergunning voor het festivalterrein regelden - mogen als dank voor hun hulp meevaren op de zeiltjalk De Groene Eenvoud. Op 28 en 29 maart vertrekt De Groene Eenvoud vanuit jachthaven Hunzegat in Zoutkamp. Daarna zet de tjalk koers naar het Lauwersmeer. Het schip gaat voor anker op de grens tussen Groningen en Friesland.

Daar start het gesprek tussen de meevarende bezoekers, bewoners en gemeenten naar aanleiding van de vraag “Wat is jouw verhaal over het Lauwersmeer?”. De uitwisseling staat onder leiding van Jan Hut en Ursula Appolt.

Het Trekfestival hoopt dat zo veel mogelijk bewoners en bezoekers met De Groene Eenvoud mee willen. Wie iets te melden heeft en het gesprek met een wethouder, gedeputeerde, buurtbewoner en journalist aandurft, kan zich aanmelden. Dat kan via trekfestival@gmail.com.

Op zaterdag 28 maart wordt om 15.00 uur gevaren en op zondag om 11.00 uur. Afhankelijk van de belangstelling worden extra vaarten georganiseerd.