Nieuws

Ondertussen... | Honderden dankwoorden voor Canadese bevrijders

Delen

Ondertussen... | Honderden dankwoorden voor Canadese bevrijders

LEEUWARDEN - Het is te hopen dat de brievenbussen van Walter Balfour (90), Alan Foster (91) en James Birnie (97) groot genoeg zijn. De Canadese veteranen krijgen een dezer dagen namelijk een flinke lading post bezorgd. De oud-militairen ontvangen bedankjes uit Leeuwarden.

Tijdens het Befrijdingsfestival Fryslân werden omstanders gevraagd om het drietal een dankwoord te sturen. Aan het verzoek werd enthousiast gehoor gegeven, want er werden honderden briefkaarten ingevuld. Jong en oud namen ruim de tijd om de bevrijders van Nederland te bedanken.

Jildou Tjoelker, die namens Leeuwarden-Fryslân 2018 de stand aan de Groeneweg bemande, was laaiend enthousiast. ,,Het ging boven verwachting. Bijna iedereen die voorbij wandelde wilde wel een kaartje sturen. Hartverwarmend!. Ik was blij dat ik geholpen werd door Christa van Houten en Bouke Langius, twee mensen uit onze vrijwilligersgroep."

De organisatie van het Befrijdingsfestival Fryslân is de bedenker van het plan om kaarten naar veteranen in het buitenland te sturen. Leeuwarden-Fryslân 2018 adopteerde dit jaar de campagne. Tjoelker: ,,We vinden het namelijk belangrijk om bij te dragen aan het bevrijdingsfeest. Dit was bovendien een mooie manier om onze filosofie, namelijk om verbinding te zoeken met mensen die buiten Friesland wonen, uit te dragen."

Omdat de drie veteranen fysiek niet in staat zijn om Friesland te bezoeken, werden ze op deze manier gefêteerd.

De nu 91-jarige Alan Forster ging op zijn achttiende bij het leger. In Europa diende hij in Frankrijk, België, Nederland en Duitsland. Hij heeft drie kinderen en drie kleinkinderen die hem vaak in het verzorgingshuis Sunnybrook komen opzoeken. Daar wonen ook James Birnie en Walter Balfour.

James 'Jim' Birnie werd na de Tweede Wereldoorlog professioneel kunstenaar. In november 2012 presenteerde hij een van zijn schilderijen aan prinses Margriet. De nu 97-jarige Birnie deed dit namens de 500 veteranen van Sunnybrook. Margriet bezocht destijds het speciale tehuis voor veteranen.

Wally Balfour was nog maar zeventien toen hij zich aanmeldde voor de militaire opleiding. Hij nam deel aan de bevrijding van Bergen-op-Zoom en raakte in de oorlog vier keer gewond. Zijn zoon is muzikant en speelt nog regelmatig piano in het verzorgingshuis.