Nieuws

Ondertussen | Het leven van het Drentse kalfje Mienskip

Ondertussen | Het leven van het Drentse kalfje Mienskip

Ondertussen | Het leven van het Drentse kalfje Mienskip

Delen

Ondertussen | Het leven van het Drentse kalfje Mienskip

PATERSWOLDE - Jacqueline Weers houdt een bijzonder blog bij. De Drentse schrijft met regelmaat over het wel en wee van Mienskip, een kalfje dat ze eind juni kocht en zo voor het slachthuis behoedde. Nu leeft Mienskip nog in haar speciale '2018-stal' op het woonerf in Paterswolde. Vanaf 1 oktober verhuist het kalf naar het Koeienrusthuis in Oldeberkoop.

Alle blogs van Jacqueline Weers (ook in de talen Engels en Duits) staan op deze website.

Hieronder de tekst van het eerste blog dat al in augustus is geschreven:

,,Gisteren brachten mijn man en ik weer een bezoek aan mijn steeds groter wordende kalf. Het aftellen is begonnen. Over 29 dagen zal Skippy aan zijn nieuwe leven beginnen bij de Leemweg Stichting, zie ook facebook; https://www.facebook.com/rundveeopvang.

Bert geeft dagelijkse updates en berichten over de huidige 43 bewoners van alle leeftijden en geslachten. Ik heb nog niet uitgelegd waar de naam 'Mienskip', de volledige naam van Skippy, vandaan komt. Dus bij dezen.

Zoals sommigen misschien al weten, wordt Leeuwarden in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Alles hierover is te lezen op
www.2018.nl. Ik heb een paar freelance-klussen voor de organisatie gedaan en ben daardoor meer te weten gekomen over hun belangrijkste doelen: duurzaamheid, de natuurlijke bio-diversiteit behouden en... Mienskip.

Mienskip is het Friese woord voor 'gemeenschap', maar het gaat nog verder dan dat. Het betekent een diepe verbondenheid met elkaar en het gezamenlijk bereiken van je doelen. De gehele set-up van het programma van Leeuwarden 2018 is gebaseerd op dit principe; het uitnodigen van zowel de lokale bevolking als mensen van buitenaf, of ze nu gezond, gehandicapt, jong, oud, Nederlander of buitenlands zijn: iedereen die een bijdrage wil leveren is welkom om mee te helpen om Culturele Hoofdstad tot een succes te maken.

Toen ik na zat te denken over een naam voor mijn kalf, kreeg ik het idee om hem Mienskip te noemen. Ik kocht hem immers met geld dat ik van een familielid had gekregen en met de hulp van zowel de boer als Bert van de Leemweg Stichting kan ik Skippy een kans geven op een lang en gelukkig leven. Ik begon een blog en een Facebook-site om Skippy en de Leemweg Stichting bekend te maken onder een grotere groep mensen, en vanaf dat moment ging het heel snel. Skippy heeft inmiddels 140 volgers van over de hele wereld en er komen dagelijks nieuwe bij, en mijn blogs worden door tientallen mensen per dag gelezen.

Fouragebedrijf Postma uit het Friese dorp Gauw heeft aangeboden om voer te doneren voor Skippy, met de Nederlandse kunstenaar Marietta Rust is overeengekomen om een van haar prachtige schilderijen te doneren voor een fundraiser-wedstrijd (daarover meer over een maand) en ik heb momenteel contact met andere kunstenaars om nog een schilderij te doneren om geld in te zamelen voor de Leemweg Stichting.

Mijn Facebook- en blog-volgers zijn allemaal deel van Skippy's Mienskip. De mensen die mijn blogs lezen en degenen die mijn Facebook-berichten lezen en delen helpen indirect allemaal om Skippy en de Leemweg Stichting bij een groter publiek bekend te maken en daarmee ook de andere koeien aan de Leemweg te helpen.

Ik denk dat je zou kunnen concluderen dat Skippy zijn naam recht doet. Hij is een echt Mienskip-kalf. Hij zal binnenkort worden toegevoegd aan zijn nieuwe Mienskip in Friesland, een kudde koeien die hem gezelschap zullen houden voor de rest van zijn leven. Ik kan niet wachten om het te zien. Hartelijk dank voor jullie belangstelling en steun!"

Jacueline Weers.