Nieuws

Ondertussen | Grutte Pier fan Kimswert toont oorsprong en missie van de Friese volksheld

De Grutte Pier-familie - Foto door Reyer Boxem

Delen

Ondertussen | Grutte Pier fan Kimswert toont oorsprong en missie van de Friese volksheld

KIMSWERD - In de zomer van 2016 brengt locatietheatergezelschap PeerGrouP de grote openluchtvoorstelling Grutte Pier fan Kimswert. De legendarische Friese vrijheidsstrijder komt opnieuw tot leven in een meeslepend verhaal over zijn leven en zijn missie.

Het theaterstuk is onderdeel van een drieluik over Grutte Pier. In het eerste deel, De Brân, stond de PeerGrouP stil bij het feit dat het die dag precies 500 jaar geleden was dat Grutte Pier opstond en ten strijde trok tegen de bezetters van Friesland. Grutte Pier fan Kimswert is het tweede deel en speelt komende zomer van 23 augustus tot en met 24 september. Deze meeslepende tragedie over het leven en de missie van Grutte Pier wordt uitgevoerd door een Friese cast, het Grut Frysk Boerinnenkoor en het rebellenleger de Arumer Zwarte Hoop. Tachtig boomstammen rijzen op uit de Friese zeeklei van Kimswerd en vormen een imposant decor vol vuur, rook, Friese paarden, een waterkanon en oersterke strijders.

Eerder deze maand, op 19 juni 2016, kwamen al zo’n 400 nazaten van Grutte Pier bijeen in Kimswerd voor de Grutte Pier Famyljedei. Grutte Pier ‘DE FAMYLJE’ is een samenwerkingsproject tussen het Fries Archief Tresoar en PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland. Ook in 2018 zal het levensverhaal van Grutte Pier ten tonele worden gebracht.