Nieuws

Ondertussen | Fotografe portretteert kinderen op hun lievelingsplek

Ondertussen | Fotografe portretteert kinderen op hun lievelingsplek

Ondertussen | Fotografe portretteert kinderen op hun lievelingsplek

Delen

Ondertussen | Fotografe portretteert kinderen op hun lievelingsplek

LEEUWARDEN - Geregeld krijgen fotografen van het Historisch Centrum Leeuwarden de opdracht om de fotocollectie van het HCL te verrijken en Leeuwarden en zijn bewoners (én bezoekers) vast te leggen en te tonen aan het publiek. Na de Leeuwarder fotografen Wim de Vries, Dolph Kessler, Gitte Brugman en Abe de Vries is het nu de beurt aan fotograaf Elske Riemersma. Haar fototentoonstelling ‘Dit is míjn plek, kinderen en hun lievelingsplek in Leeuwarden’ is nog tot eind december te zien.

In de media is de laatste jaren steeds meer aandacht voor het speelgedrag van kinderen. Deskundigen onderstrepen het belang van buiten spelen voor de ontwikkeling van kinderen nu zij met de komst van spelcomputers en tablets steeds meer binnen zitten. Toch wordt er nog volop buiten gespeeld. Natuurmonumenten concludeerde vorig jaar in een onderzoek dat van alle kinderen 85 procent het liefst buiten speelt. Fotograaf Elske Riemersma (1956) raakte geïntrigeerd door deze berichten in de media. Vol herinneringen aan de speelplekken uit haar jeugd, was Riemersma benieuwd hoe en waar kinderen tegenwoordig spelen en waar ze het liefste verblijven in hun stad.

Riemersma trok de afgelopen maanden met haar camera de wijken in, op zoek naar de favoriete (buiten)speelplekken van kinderen in Leeuwarden. Haar nieuwsgierigheid bracht haar op veel verschillende plekken. Zo bezocht zij onder meer Sanna’s moestuin in de Vrijheidswijk, Silvans circus in de Transvaalwijk en Milans diep verscholen hut in de bosjes van Camminghaburen. Maar Elske Riemersma ging ook vissen met Wisse aan het Nieuwe Kanaal en wandelde met Roekaya en Lina door het Leeuwarder bos.

Met het project ‘Dit is míjn plek, kinderen en hun lievelingsplek in Leeuwarden’ legt Elske de leefwereld van de jongste inwoners van Leeuwarden (in de leeftijd van 8 tot 12 jaar) vast. Zij portretteerde zo’n veertig kinderen en sprak met hen over hun lievelingsplek en over buiten spelen. Dit leverde veel verrassende maar ook heel herkenbare beelden op. Beelden die vertellen over wat kinderen - met een grote variatie in achtergrond - hebben met hun stad, hun dorp, hun wijk.
Voor het HCL, en latere generaties, vormen de kinderportretten een bijzondere aanvulling op de fotocollecties. Zoals een van de trotse ouders van de kinderen het verwoordde: “Over zoveel jaren behoren wij tot de historie van de stad”.

De fototentoonstelling ‘Dit is míjn plek, kinderen en hun lievelingsplek in Leeuwarden’ is van 29 augustus t/m eind december 2015 te zien in het Historisch Centrum Leeuwarden (Groeneweg 1). Een catalogus met alle foto’s wordt meegestuurd met cultureel tijdschrift de Moanne en is tevens te koop bij het HCL en de Afûk.

Op de foto's zijn te zien:

-Souhaila is 10 jaar, woont in de wijk Tjerk Hiddes/Cambuursterhoek en doet aan kickboksen. Zij komt graag in de sportschool omdat ‘je daar fit kunt zijn’

-Milan is 8 jaar, woont in Camminghaburen en speelt het liefst in de bosjes

-Carolina en haar vrienden zijn 11 jaar, wonen in Bilgaard en spelen het liefst samen buiten


Het HCL is dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op: www.historischcentrumleeuwarden.nl.


Alle foto's zijn gemaakt door Elske Riemersma.