Nieuws

Meedoen | Film in jaar Culturele Hoofdstad zoekt Friese dochter van Derek de Lint

Delen

Meedoen | Film in jaar Culturele Hoofdstad zoekt Friese dochter van Derek de Lint

LEEUWARDEN - Gezocht, de vrouwelijke hoofdrolspeler die samen met topacteur Derek de Lint (foto) op het witte doek schittert. Want voor de verfilming van de Friese Roman De Smearlappen van Anne Wadman is het productieteam op zoek naar de actrice die Eelkje speelt.

De Smearlappen is een boek dat Anne Wadman (1919-1997) in 1963 schreef, gedurende een vierdaagse (!) vakantie op Ameland. De Friestalige roman werd een daverend succes en maakte ook in de rest van Nederland veel los. Het verhaal, over een jonge vrouw die haar seksualiteit gebruikt om haar milieu te ontvluchten, wordt in twee fases opgenomen.

Deze zomer al worden voor een pilot één of twee korte scènes gedraaid. De opnames worden dit najaar gepresenteerd tijdens het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden. De beoogde opnameperiode van de speelfilm is in 2016.

Het is de bedoeling dat de film in 2018, als onderdeel van het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018, in première gaat. De film wordt geproduceerd door Movie Scenes onder leiding van Elbe Stevens. Er wordt tevens samengewerkt met Duitse filmpartners. De regisseur - Ingo Haeb - komt ook uit Duitsland.

De bewerking van boek naar film en het scenario voor de pilot zijn geschreven door Bouke Oldenhof. Acteur Derek de Lint, bekend van onder andere Soldaat van Bloedverwanten, Zwartboek en Soldaat van Oranje, Gooische Vrouwen, speelt de vader van Eelkje.

Het verhaal

In de film De Smeerlappen onderzoekt Eelkje haar verhouding tot de mannen om haar heen. Tegelijkertijd is ze sterk gehecht aan haar omgeving en in het bijzonder aan haar dominante vader, een rol van Derek de Lint. Deze spagaat zorgt voor een dramatische ontwikkeling waarbij een existentialistische vraag centraal staat: in hoeverre zijn wij vrij in ons handelen? Wat bepalen wij zelf en wat bepaalt de omgeving?

Aanmelden
Ben jij tussen de 18 en 24 jaar, spreek je Fries en heb je acteertalent? Durf je het aan om met Derek de Lint voor de camera te staan? Meld je dan aan.
Stuur voor 24 mei je CV, een aantal duidelijke foto’s en je motivatie naar Floor Krooi van Stichting Movie Scenes: floor@burofloor.nl. Alle aanmeldingen worden beoordeeld en er wordt een selectie gemaakt. Begin juni ontvang je bericht of je bij de selectie zit. In dat geval word je uitgenodigd voor de casting op 16 juni in Leeuwarden in aanwezigheid van Derek de Lint en regisseur Ingo Haeb.


De foto is gemaakt door Jerome de Lint