Nieuws

Ondertussen | ​Ferd Crone en buitenlandse media verrassen bewoner voormalig huis Alma Tadema

Burgemeester Ferd Crone leidde de zeventien journalisten rond.

Delen

Ondertussen | ​Ferd Crone en buitenlandse media verrassen bewoner voormalig huis Alma Tadema

LEEUWARDEN - ,,Dit is een tentoonstelling van internationale allure!” Zeventien journalisten hebben eind vorige week een bezoek gebracht aan Leeuwarden. Reden van hun komst was de opening van de tentoonstelling over Alma Tadema in het Fries Museum en een sneak preview van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa.

Journalisten van toonaangevende internationale media, zoals The Guardian (UK), La Stampa (It), Il Salvagente (It), Artribune (It), Die Welt (Du), De Tijd (Be), Het Laatste Nieuws (Be), Magazine des Arts (Fr), L’Express (Fr) en L’oeil (Fr) reisden afgelopen week op uitnodiging van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), het Fries Museum, Merk Fryslân en Culturele Hoofdstad naar Leeuwarden. Voor de meeste journalisten was het de eerste keer dat ze Leeuwarden en Friesland bezochten.

De internationale journalisten kregen in het Fries Museum een primeur. Nog voor de officiële opening mochten ze, terwijl de laatste schilderijen werden opgehangen, de tentoonstelling over Alma Tadema bezichtigen. Na een welkomstwoord van directeur Kris Callens en hoofd publiek en tentoonstellingen Femke Haijtema, leidden curatoren Peter Trippi en Elizabeth Prettejohn de journalisten langs de tachtig werken van Tadema. Met name de omvangrijkheid van de tentoonstelling en de hoeveelheid informatie over het leven van de in Dronrijp geboren Alma Tadema, maakte indruk op de journalisten. ,,Dit is een tentoonstelling van internationale allure!”, beargumenteerde de journaliste van het Britse The Guardian haar komst.

Na afloop van het bezoek aan het Fries Museum vervolgde de groep journalisten de persreis in de Blokhuispoort. Artistiek directeur en CEO Lieven Bertels nam hen mee in de hoogtepunten van het culturele programma, dat gebouwd wordt voor het Culturele Hoofdstadjaar in 2018.

Vrijdagochtend verzamelden de journalisten zich voor een tweede primeur: een stadswandeling ‘in de voetsporen van Alma Tadema’, ontwikkeld door Historisch Centrum Leeuwarden. Directeur Geart de Vries van HCL kwam de pas gedrukte routes met bijbehorend boekje persoonlijk brengen. De route gaat langs plekken in Leeuwarden waar Alma Tadema gewoond, gewerkt en gestudeerd heeft.

Tijdens de stadsrondleiding, die persoonlijk begeleid werd door burgemeester Ferd Crone, werden de journalisten meegenomen in de historie van Leeuwarden als hofstad en liepen ze langs de plekken waar internationaal bekende personen zoals M.C. Escher, Mata Hari, Saskia van Uylenburg (echtgenote Rembrandt) en uiteraard Alma Tadema ooit woonden.

Dat Alma Tadema in het buitenland veel meer bekendheid geniet dan in Nederland bleek door de grote opkomst van internationale journalisten tijdens deze groepspersreis. Maar ook de verbaasdheid van een nietsvermoedende bewoner aan het Blokhuisplein sprak boekdelen: de man was positief verrast door het nieuws dat de beroemde schilder en zijn familie ooit in zijn huis woonden.

De journalisten werden niet alleen meegenomen in het verleden van de stad Leeuwarden, maar ook in het heden en de toekomst. In café Wouters presenteerden Oeds Westerhof en Claudia Woolgar het project 11Fountains en het ontwerp van de fontein van Jaumes Plensa, die vanaf 2018 voor het station van Leeuwarden zal staan.

De Britse journaliste Maev Kennedy publiceerde vandaag een artikel in The Guardian. Klik hier voor het artikel. Ook de Italiaanse journaliste Arianna Testino van Artribune Magazine publiceerde een artikel. Klik hier voor het originele artikel.