Nieuws

Projectnieuws | Duizenden jonge Europese musici op European Youth Music Festival in Sneek

Delen

Projectnieuws | Duizenden jonge Europese musici op European Youth Music Festival in Sneek

SNEEK – Met zo’n duizend concerten in drie dagen behoort het European Youth Music Festival (EYMF) tot de grootste muzikale evenementen van Europa. En het is de stad Sneek gelukt om het gastheerschap van het tweejaarlijkse festival binnen te halen. Vrijdagmorgen gaf projectleider Lieuwe Toren een toelichting op het feest, dat rond Hemelvaartsdag 2018 gehouden wordt.

,,We verwachten zo’n dertigduizend bezoekers die, verdeeld over veertig podia, luisteren naar de concerten van talentvolle musici, afkomstig uit meer dan twintig Europese landen”, zei Lieuwe Toren, directeur van het organiserende Cultuur Kwartier Sneek. Er doen vijf- tot achtduizend muzikaal geschoolde leerlingen en studenten mee.

Vrijdag ondertekenden Lieuwe Toren en Oeds Westerhof in Sneek, in aanwezigheid van wethouder Mirjam Bakker (Súdwest-Fryslân) en Ben van der Knaap (Theater Sneek), namens de organisatie achter Culturele Hoofdstad van Europa 2018 een samenwerkingsverband. Dat behelst een commitment dat in en in aanloop naar 2018 uitmondt in een imposant muziekspektakel.

In de dagen voor en na het evenement worden bovendien tal van congressen georganiseerd, zodat het EYMF in totaal vijf dagen duurt. De opening is aan de stadsgracht De Kolk, pal voor de iconische Waterpoort. Het inhoudelijke programma is nog niet bekend, maar Lieuwe Toren verklapte al wel met ,,zeer aansprekende namen” te komen.

De concerten zijn binnen en buiten, onder meer op vijftien verschillende aanlegplaatsen voor boten. Het EYMF werd al in steden als Budapest, Linz en Trondheim gehouden. Volgend jaar maakt het evenement deel uit van het programma van San Sebastian, European Capital of Culture 2016.

Wethouder Mirjam Bakker noemt de komst van het festival een verrijking voor de stad Sneek en gemeente. ,,Voor en rond het evenement zullen we, met onze onderwijsinstellingen, ruim participeren. Hoe? Dat gaan we met elkaar bespreken. Maar reken er op dat er veel meer dan alleen een muziekfeest gehouden wordt."

Bij de foto: Lieuwe Toren informeert de media over het omvangrijke evenement in zijn stad (Foto Ruben van Vliet).