Nieuws

Ondertussen | Drie weken lang mediakunst dankzij Media Art Festival

Foto Chris Hempenius.

Delen

Ondertussen | Drie weken lang mediakunst dankzij Media Art Festival

LEEUWARDEN - Het Media Art Festival 2015 (MAF) gaat dit weekeinde van start. Drie weken lang is in de Westerkerk (voormalig Poppodium Romein) in Leeuwarden van alles te doen op het gebied van mediakunst. Er zijn exposities, optredens, concerten terwijl het thema voedsel ('food') dit jaar ook een prominente rol inneemt.

MAF wordt zaterdag om 12.00 uur geopend door de Leeuwarder wethouder van cultuur Sjoerd Feitsma. Aansluitend begint de Young Masters expositie waarna performances van J. Horst Superworst (geëlektrocuteerde hotdogs), Lambert Kamps (wafelstoelen) en Young Masters Casper Braat en Anna Frijstein het middagprogramma volmaken. Grote én kleine kinderen kunnen meedoen aan de workshops ‘Bietbox’ en ‘Mutant Me’ en vanaf 18.30 uur wordt het Bitterbuffet van Markus Binner uitgeserveerd. AV Maria sluit de avond af met de audiovisuele performance ‘Allicht Verteerbaar’. De toegang tijdens het openingsweekeinde is gratis.

De rest van het weekprogramma ziet er als volgt uit:

FOOD futures | zondag 1 november, 12.30 uur, Westerkerk

Op zondag 1 november gaan kunstenaars en experts in debat over het thema ‘FOOD futures’ en wordt er gediscussieerd over de toekomst van voeding en voedselproductie en welke rol de kunstenaar daarin kan spelen. Deelnemers zijn onder andere restaurantrecensent Mac Dinther (‘De Volkskrant’), Arne Hendriks (‘The Incredible Shrinking Man’), Markus Binner (‘Bitterbuffet’) en Jan Klug. Laatstgenoemde zorgt bovendien voor een verrassende geluidsperformance met toktek om 14.15 uur.

Première ‘Poetic Potatoes’ | donderdag 5 november, 20.30 uur, Westerkerk

‘Poetic Potatoes’ is een poëtisch uitwisselingsproject tussen de toekomstige culturele hoofdsteden Leeuwarden 2018 en Valetta 2018. In dat kader gaf het tijdschrift ‘de Moanne’ vijf Friese dichters de opdracht om een ode te schrijven aan de aardappel. Filmmakers Heleen Haijtema, Elmar Kuiper, Piter Hettinga, Sytse Jansma en Richard van der Laan lieten zich vervolgens inspireren tot het maken van vijf boeiende films die op donderdag 5 november, met live voordrachten van de dichters Albertina Soepboer, Sannemaj Betten, Bartle Laverman en Arjan Hut in première gaan op het MAF.

Workshop Data Cuisine | vrijdag 6 november, 15.00-20.00 uur, Westerkerk | zaterdag 7 november,

10.30-16.00 uur, Kookatelier De Kleyne Sint Jacob | presentatie, 16.30-18.00 uur, Westerkerk

Smullen van data kan in de 2-daagse kookworkshop van Data Cuisine. Aan de hand van een zelfgekozen thema wordt data zichtbaar gemaakt door koken. Het eindresultaat wordt op zaterdag 7 november gepresenteerd én geconsumeerd in de Westerkerk. Data Cuisine is een project van datavisualiast Moritz Stefaner en procesagent Susanne Jaschko. In deze workshop wordt samengewerkt met Klaas Kasma, chef-kok bij Kookatelier De Kleyne Sint Jacob in Leeuwarden.

Volksuniversiteit Fryslân - Cursus Mediakunst | zondag 8 november, 13.30-17.30 uur, Westerkerk

De Volksuniversiteit Fryslân geeft op het MAF een eendaagse cursus over mediakunst. Deze cursus biedt een lezing en een rondleiding door de tentoonstelling plus een ontmoeting met Young Master Casper Braat en een bezoek aan ‘Klanklânskippen’. Aanmelden kan via www.volksuniversiteitfryslan.nl.

Klanklânskippen Japan: film, live improvisatie en poëzie | zondag 8 november, 16.30 uur, Westerkerk

Klanklânskippen is een multidisciplinaire broedplaats en een podium voor experiment, live improvisatie en poëzie met het Friese landschap als inspiratiebron. In deze derde editie werkt het Fries dichters- en muzikantencollectief Tsjinlûd met Japanse filmmakers die op uitnodiging van de Popfabryk in Leeuwarden als Artists in Residence in Nederland verblijven. De kick-off van deze samenwerking vindt plaats op het MAF met onder andere de dichters Jan Kleefstra en Elmar Kuiper en musici Romke Kleefstra en Sytse Jansma.

Het volledige programma staat op de website van het Media Art Festival.