Nieuws

​Ondertussen | Acteur uit Myn Skip vlucht uit Friesland

​Ondertussen | Acteur uit Myn Skip vlucht uit Friesland

Delen

​Ondertussen | Acteur uit Myn Skip vlucht uit Friesland

LEEUWARDEN – Professioneler, langer en ook toegankelijker. Dinsdag gaat Myn Skip in reprise. Het toneelstuk is een bewerking van het afstudeerproject van Anne de Groot. Als NHL-student moest ze een opdracht maken die verband hield met de thematiek van Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Ze koos voor een stuk waarin het verhaal van twee Syrische bootvluchtelingen wordt verteld.

Myn Skip is een theatervoorstelling die, in de woorden van Anne de Groot, voor meer begrip voor de vluchtelingen moet zorgen. ,,Ik hoop op diepgang in de discussie, want die is wat mij betreft soms ver te zoeken.” De voorstelling was eerder, kleiner van opzet, te zien tijdens het Befrijdingsfestval.

De reacties waren destijds zo lovend dat De Groot opnieuw met het stuk aan de slag ging. In de vernieuwde versie voert daarom Theo Smedes de regie en is acteur Gjalt de Jong de hoofdrolspeler. Er zijn kleine rollen voor bedenker Anne de Groot en haar vriend Wout Eijkelkamp.

In het verhaal is de situatie omgedraaid: het publiek ontmoet een Fries die zijn provincie moet ontvluchten. De ellende, zijn almaar afkalvende geluk, dwingt hem tot een gevaarlijke en lange reis naar… Syrië.

Het decor voor Myn Skip werd gemaakt door vluchtelingen die in het WTC Expo in Leeuwarden verbleven. ,,Het was aanvankelijk de bedoeling om het stuk eenmalig op te voeren”, zegt Anne de Groot (Leeuwarden). ,,Myn Skip is uitermate geschikt voor leerlingen van mbo- en hbo-scholen. We hopen dat we ook de scholen uit het basis- en voortgezet onderwijs kunnen bedienen.”

Verder is het de bedoeling dat Myn Skip een plek krijgt tijdens verschillende culturele evenementen. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken wordt het toneelstuk in het Nederlands opgevoerd. Een Friese versie is, indien gewenst, beschikbaar. De Groot: ,,We zijn van plan om ons project aan te melden bij het iepen mienskipfonds."

Myn Skip (ca. 25 minuten) is dinsdag 5 januari om 14.00 uur te zien in de theaterzaal van de NHL. Na afloop is een gesprek waarbij ook de twee Syriërs aanwezig zijn. De toegang is gratis en aanmelden wordt gewaardeerd. Dat kan via de contactgegevens op de website van Myn Skip. Klik hier voor meer informatie.

De theatervoorstelling Myn Skip wordt mede mogelijk gemaakt door NHL de Kunsten, SWAT en Knowledge2018.

De foto's zijn gemaakt door Gerben Grotenhuis.