Nieuws

Ondertussen | 2015Festival in IJlst viert succes millenniumdoelen

Delen

Ondertussen | 2015Festival in IJlst viert succes millenniumdoelen

IJLST - ,,Laat je niet weerhouden door het weer. Want door te komen, onderstreep je onze belangrijke boodschap. Die luidt: de wereld staat er beter voor dan ooit!" Zaterdag is de elfde editie van 2015Festival IJlst. En Jos Ikink (liggend op de foto) nodigt iedereen namens het festival van harte uit.

Ze is voorzitter van het Millenniumnetwerk Fryslân en als zodanig verbonden aan het 2015Festival IJlst dat zaterdag de resultaten van de millenniumdoelen bekendmaakt. Die doelen - acht in totaal - werden in 2000 door de Verenigde Naties bepaald. Verschillende doelen werden gehaald, zoals het terugbrengen van de armoede. In 1990 leefde 43 procent van de wereldbevolking in extreme armoede, in 2010 zakte dat percentage naar 18 procent. Ikink: ,,De wereld is er de laatste jaren zó op vooruit gegaan, maar bijna niemand die dat weet. Echt, de wereld staat er beter voor dan ooit."

Wie meer over de millenniumdoelen wil weten kan hier klikken.

2015Festival viert de behaalde resultaten met een programma dat alle kanten opschiet. Er is aandacht voor muziek, theater, wetenschap en kunst en de podia zijn op verschillende plekken in en rond IJlst verdeeld. Publiekstrekker is ongetwijfeld Dotan (video), de band die later dit jaar, op 21 december, in een uitverkocht Ziggo Dome optreedt. Jos Ikink: ,,Dotan raakte voor Ziggo Dome hartstikke snel uitverkocht. Wij hebben nog ruimte genoeg en bovendien kost een kaartje in de voorverkoop bij ons maar een tientje."


Het programma - van 12.00 tot ca. 01.00 uur - begint zaterdag opmerkelijk. Het festival is er namelijk in geslaagd het radio-2-programma Spijkers met Koppen vast te leggen. Ikink: ,,Zij openen hun radioseizoen altijd met een live-opname op locatie. De afgelopen jaren gebeurde dat in Den Bosch en Amsterdam, tijdens de Nederlandse Cabaretdagen. Nu komen Felix Meurders en Dolf Jansen met hun programma bij ons. En daar zijn we trots op."

Het muzikale aanbod mag er sowieso zijn. Douwe Bob, Spinvis en Danny Vera geven acte de presence en Nynke Laverman, Dolf Jansen en choreografe Grietine Molenbuur maakten speciaal voor het festival een eigen programma.

Met al dat moois in het verschiet, is het logisch dat de ogen in en rond IJlst naar boven zijn gericht. Anders gezegd: buienradar wordt momenteel veel geraadpleegd. Jos Ikink: ,,De voorspellingen beloven weinig goeds, maar laat ze u er vooral niet van weerhouden om toch te komen", is de bijna persoonlijke boodschap aan de nog twijfelende bezoekers. 2015Festival IJlst houdt namelijk rekening met eventueel tegenvallende weersomstandigheden. ,,Veel programmaonderdelen zijn binnen. Het hoofdpodium is in de openlucht, maar mocht het nodig zijn, dan wijken we uit naar de grote tent. Die staat op het hoofdterrein, op het complex van de ijsbaan.

2015Festival IJlst wordt gedragen door de meer dan 200 vrijwilligers. ,,Dat zijn er meer dan normaal, omdat we dit jaar uitbreiden naar het centrum en in verband met het aflopen van de millenniumdoelen groter uitpakken." Ikink hoopt op 5.000 bezoekers. ,,Maar dat mogen er veel meer worden. Er is hier ruimte genoeg."

Een kaartje aan de kassa kost 15 euro, in de voorverkoop 10 euro. Meer weten? Kijk dan op de website www.2015festival.nl of op de facebookpagina van het festival. Daar komt ook de foto vandaan.