Nieuws

Ondertussen... | Ondernemers uit Sneek over Leeuwarden-Fryslân 2018

Delen

Ondertussen... | Ondernemers uit Sneek over Leeuwarden-Fryslân 2018

LEEUWARDEN – Ondernemers uit Sneek en omstreken zaten vorige week bijeen om te luisteren naar de plannen van Leeuwarden-Fryslân 2018. Ze werden geïnformeerd door Ton F. van Dijk en Hanita van der Schaaf. De avond was met 95 leden van de vereniging voor Handel en Industrie Sneek e.o (HIS) stijf uitverkocht.

Wat vonden ze van de bijeenkomst? We legden deze vraag aan vier ondernemers voor, een kleine week na de informatieavond.

Advocaat Ole Klabou vindt het een ,,gaaf plan, dat iedere Fries met beide handen moet aangrijpen". Hij was, ook vóór de ondernemersavond in Sneek, enthousiast over de plannen van Leeuwarden-Fryslân 2018. Want Sneek, zegt Klabou, heeft de bezoeker genoeg te bieden. ,,Het is van oudsher een ondernemend stadje. We hebben naast de watersportmogelijkheden een mooi winkelaanbod, een scheepvaartmuseum en liggen in een prachtig gebied, dat met IJlst, Balk, Hindeloopen en Sloten nog een paar schitterende Friese steden herbergt."

Welke bijdrage zijn advocatenkantoor precies kan spelen in 2018 is hem nog niet geheel duidelijk. ,,Welke meerwaarde kunnen wij bieden? Dat is een vraag waar we de komende tijd goed over zullen nadenken." Hij miste in het verhaal van Ton F. van Dijk en Hanita van der Schaaf de informatie over Club 2018, het sponsorprogramma voor de MKB-bedrijven. ,,Daar heb ik na afloop wel met hen over gesproken en dat was zeer verhelderend. Wellicht dat die info in een volgend overleg nadrukkelijker wordt gebracht."

Christine Lycklama a Nijeholt, van Hoekstra Transportbedrijf, zegt ,,er dubbel in te staan". Enerzijds is er enthousiasme over de evenementen, anderzijds beklijft het gevoel dat er ,,vele miljoenen" nodig zijn om het project te houden.

En er is sowieso al zoveel in Friesland te doen. ,,Waarom moet je dat aanbod aan culturele evenementen aanvullen? Ik zie de noodzaak eigenlijk niet zo." Lycklama a Nijeholt vindt dat het ,,absoluut geen feestje voor de elite moet worden" en wijst in dat verband graag op Simmer 2000. ,,Toen was er in elk Fries dorp iets te doen. Als je dat voor elkaar krijgt, dan wordt het een succes."

Jan van der Linden, voorzitter van de HIS, is een week na de bijeenkomst in Sneek ,,nog altijd positief". Hij geeft toe: ,,Ik stond er tot een week geleden toch anders in. Ik plaatste met name vraagtekens bij de sociale en economische paragrafen in het bidbook. Want wat is de blijvende invloed van het evenement op die componenten?"

Is hij na het verhaal van Ton F. van Dijk overtuigd? ,,Er werd me in elk geval veel meer duidelijk. Natuurlijk spreekt het voorbeeld van Liverpool, de succesvolste culturele hoofdstad van Europa, mij aan. Ik denk dat onze regio, de zuidwesthoek, zich met name moet profileren op het gebied van water. 2018 kan een impuls betekenen voor het toerisme. Ik ben ook bestuurslid van Friesland Vaart, dat in 2006 voor het laatst gehouden is. Wellicht dat we zo'n evenement opnieuw kunnen organiseren in 2018. We zouden onze expertise in elk geval graag willen delen." Van der Linden voorziet ook ,,upgrade-mogelijkheden" voor het provinciale wegennet.

Kees Kat, van Kat Architecten, spreekt van ,,een geweldige kans" en ,,is erg benieuwd". Maar wát er over een kleine drie jaar precies staat te gebeuren, dat is vooralsnog een verrassing. ,,Want ik ben nog nooit in een stad geweest die op dat moment de culturele hoofdstad van Europa is." Hij denkt dat het lastig is om de hele provincie mee te krijgen. ,,Dat is een uitdaging voor de organisatie."

Over de rol die zijn bedrijf kan spelen heeft Kat nagedacht: ,,We hebben al wat langer contact met een Afrikaanse partij, een soort toeristisch bureau dat vier landen uit dat continent vertegenwoordigt. Dat bedrijf wil zich graag in Europa manifesteren. Zou het niet mooi zijn wanneer ze dat, in Fryslân, vanaf een drijvend paviljoen kunnen doen? En dat dan, wanneer het 2019 is, het paviljoen wordt omgebouwd tot bijvoorbeeld een restaurant? Ja, dat zouden wij dan kunnen ontwerpen."