Nieuws

Minister: Leeuwarden inspirerend voorbeeld

Delen

Minister: Leeuwarden inspirerend voorbeeld

Leeuwarden is "inspirerend" voor andere steden en regio's in Nederland. Dat vindt cultuurminister Jet Bussemaker van OC&W. Bussemaker ziet de manier waarop Friesland bezig is met het organiseren van Culturele Hoofdstad in 2018 als een "voorbeeld" van de manier waarop samen gewerkt wordt om te zorgen voor een betere leefomgeving.

Minister Bussemaker schrijft in een brief aan de Raad voor Cultuur over Leeuwarden: "Steden en regio's zoeken naar hun eigen culturele karakter en zouden zich in de toekomst sterker kunnen profileren op basis van een eigen profiel. Leeuwarden als Europese Culturele Hoofdstad 2018 zie ik als een inspirerend voorbeeld voor de ontwikkeling van een eigen profiel, en voor samenwerking tussen instellingen en overheden. Het "cultureel kapitaal" is een belangrijke factor in dit profiel: het bepaalt mede het gezicht van een stad of regio en is ook van belang voor het vestigingsklimaat en het toerisme."

De minister heeft de Raad voor Cultuur gevraagd haar advies te geven voor 1 april 2015, zodat zij haar beleid zo goed mogelijk kan vorm geven. Wellicht gaat Leeuwarden daarbij dus nog een rol spelen als het aan de minister ligt.